ŠOKANTNO IZVJEŠĆE Osobe s invaliditetom trpe brutalno nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje

Osobe s invaliditetom doživljavaju neprihvatljive i 'često šokantne' razine nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i iskorištavanja, priopćilo je australsko kraljevsko povjerenstvo u privremenom izvješću

Invalidska kolica

 

Predsjedatelj Kraljevskog povjerenstva za nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje i iskorištavanje osoba s invaliditetom australske vlade, Ronald Sackville, također je otkrio da će od vlade zatražiti produljenje roka za 17 mjeseci jer je priznao da je opseg istrage možda podcijenjen.

Privremeno izvješće na 561 stranici sažima prvih 15 mjeseci rada, otkrivajući da osobe s invaliditetom trpe zlostavljanje u svim aspektima života, od posla i obrazovanja, zdravstvene zaštite, pravosudnog sustava te u domovima i zajednicama.

No povjerenici kažu da je ‘prerano’ da izvješće iznese bilo kakve preporuke, ukazujući dijelom na utjecaj pandemije na rad istrage.

- Zadaci su izvanredno široki, mnogo širi od bilo kojeg kraljevskog povjerenstva imenovanog u ovoj zemlji još prije početka 21. Stoljeća - rekao je Sackville.

Prema novom rasporedu koji je zatražio povjerenik, konačno izvješće trebalo bi biti dostavljeno do 29. rujna 2023. Sljedeći mjesec komisija će također objaviti daljnje izvješće s nalazima i preporukama o odgovoru savezne vlade na pandemiju.

Privremeno izvješće uključuje izvještaje o djeci koja su bila izložena ‘okrutnom nasilju i ponižavajućem vezanju u obrazovnom okruženju’, kao i ‘ozbiljnom zanemarivanju i pogrešnim dijagnozama ljudi s kognitivnim teškoćama u zdravstvenom sustavu’.

Izvještaj kaže da se u tim zdravstvenim okruženjima ‘simptomi bolesti ili ozljede pogrešno pripisuju invaliditetu osobe', piše Guardian.

Komisija je također saslušala slučajeve fizičkog i seksualnog zlostavljanja u smještaju s podrškom, koje je počinilo osoblje.

Osobe s invaliditetom, pripadnici starosjedilačkog stanovništa, suočile su se s dvostrukom diskriminacijom i suočile su se s nedostatkom kulturološki primjerenih usluga i podrške.

Izvještaj je naglasio nedostatak nacionalno dosljednih podataka koje su vlade prikupile o zanemarivanju ili iskorištavanju osoba s invaliditetom. Slično tome, savezna vlada kritizirana je tijekom saslušanja za Covid-19 početkom godine zbog neuspjeha u prikupljanju podataka o broju osoba s invaliditetom koje su zaražene ili umrle. Iako su bili dostupni podaci o 365.000 primatelja invalidnine, u Australiji živi 4,4 milijuna osoba s invaliditetom.

U privremenom izvješću rečeno je da vlade i organizacije ‘ne bi trebale čekati’ konačno izvješće kako bi počele rješavati ‘rupe’ u podacima. Iako je dosljednih podataka bilo malo, istraga je zadužila istraživače da analiziraju dostupne statistike.

Otkrili su kako odrasle osobe s invaliditetom imaju dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti nasilje u bilo kojem 12-mjesečnom razdoblju od osoba bez invaliditeta. Podaci iz 2016. godine sugeriraju da je gotovo 2,4 milijuna osoba s invaliditetom u dobi od 18 do 64 godine tijekom života doživjelo nasilje.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić