INTERVJU, KATICA CVEK Što sve Centar za rehabilitaciju Pula nudi osobama s invaliditetom

Centar za rehabilitaciju Pula pruža odraslim osobama s intelektualnim oštećenjem usluge smještaja i boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, nabave odjeće i obuće, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, usluge radnih aktivnosti, te usluge organiziranog provođenja slobodnog vremena, a više o djelovanju Centra doznali smo od ravnateljice Katice Cvek.

Katica Cvek

 

Za početak, upoznajte čitatelje In Portala s poviješću Centra.

- Centar za rehabilitaciju Pula započeo je s dolaskom prvih deset korisnika 2. rujna 1985. godine u Vodnjanu, u zgradi koju je oporučno ostavio Vodnjanac Angelo Cecconi za smještaj nezaštićenih i starih osoba,na inicijativu članova tadašnjeg Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama.

Od 2. srpnja 1999. godine Rješenjem Trgovačkog suda Centar je prerastao u 'CENTAR PULA - GREGOVICA ', a Centar u Vodnjanu postaje dislocirana jedinica.

Trenutno Centar za rehabilitaciju pruža usluge smještaj, boravka i poludnevnog boravka te usluge psihosocijalne podrške za 74 korisnika s intelektualnim teškoćama.

Tko su Vaši korisnici i s kakvim su oštećenjima?

- Korisnici Centra za rehabilitaciju su osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine starosti

Koje programe provodite u Centru i imate li poteškoća s financiranjem,  imate li podršku lokalne zajednice?

- Programi koje provodimo u Centru su osamostaljivanje u vođenju brige o sebi i samozaštita od opasnosti u svakodnevnom životu i radu, razvijanje sposobnosti kritičkog mišljenja i samostalnosti, prihvaćanje normi društveno prihvatljivog ponašanja  u Centru i široj društvenoj zajednici, sadržajno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, fizikalna terapija i rehabilitacija, provođenje programa glazbene terapije, kineziterapije te organizacija i provođenje sportsko - rekreacijskih aktivnosti, kreativnih aktivnosti, održavanje znanja i vještina korisnika stečenih u prethodnim  rehabilitacijskim sustavima u području samozbrinjavanja, spoznajnom području, motorici, komunikaciji, emocionalno-socijalnoj kompetenciji; smanjenje posljedica oštećenja kognitivnih funkcija korisnika nastalih zbog intelektualnih oštećenja.

Lokalna zajednica nas podržava načelno, ali ne u mjeri u kojoj bi mogla i trebala.

Centar za Rehabilitaciju Pula

 

U kolikoj mjeri je pandemija usporila ili poremetila djelovanje Centra?

- Pandemija je utjecala na način da se organizacija posla morala prilagoditi na način da su trenutno zabranjene posjete i izlasci, ali se stručno osoblje Centra za rehabilitaciju Pula trudi svojim aktivnostima pomoći da taj period prođe sa što manje poteškoća.

Koje i kakve aktivnosti planirate u narednom periodu?

- Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 11.414.868,48 kuna započinje trogodišnji postupak provedbe kojim će se kapacitet Centra za rehabilitaciju povećati za 34 korisnika, smještaj će za 24 nova korisnika biti u organiziranom stanovanju, a za deset korisnika s autizmom osposobiti će se cjelodnevni boravak, nabaviti dva kombija i jedno dostavno vozilo, povećati vidljivost Centra.

Što biste poručili osobama s invaliditetom?

- Nikada ne odustajte od sebe, vi možete često u nekim segmentima života i više od osoba bez invaliditeta.

Anita Blažinović

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti