VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Čovjek s papirićem, što to znači?

Jedan meni dragi kolega, koji je već nešto godina u mirovini, običavao je svako jutro reći: 'Da vidimo je li na stolu novi papirić s masnim mrljama jer ona i popodne, dok kuha, ne miruje'

Višnja Majsec Sobota, ilustracija

 

Prije podosta godina, ali puno poslije stoljeća sedmog, na ispitu iz patopsihologije, pita me dobri stari profesor Bohaček: 'Kolegice, kako se stručno naziva pojam koji u žargonu zovemo 'čovjek s papirićem'?' Malo je falilo da onako, na prvu, odgovorim 'moj otac'.

I sada gledam stol mog tate, s besprijekorno posloženim knjigama i ispisanim bilježnicama, s neizostavnim Pelikanovim nalivperom i s puno, puno bilješki, kraćih i duljih, na papirićima uredno izrezanim iz araka papira jer, nije tada bilo samoljepivih blokića. Slova sitna, ali jasno čitljiva, onako kako su to činili učitelji starog kova.

Na mom stolu slično stanje (znam, umalo ste jedno slovo pročitali krivo), samo papirići otrgnuti, izglodani, išarani onako kako se što riješi ili pak proglasi nebitnim. Najsretnija je situacija za mene, a i one kojima su te bilješke namijenjene, kad ih je pun koš, što bi značilo – odrađeno ili zauvijek odbačeno. Ponekad se i predomislim, kopam po tom košu, poravnavam izgužvano i vraćam slova koja će opet čekati da postanu dio života. Imam ja tih papirića popriličan broj - i na stolu, i u stolu, i u fasciklima malim i velikim, a o onim još nenapisanima da ne govorim.

Jedan meni dragi kolega, koji je već nešto godina u mirovini, običavao je svako jutro reći: 'Da vidimo je li na stolu novi papirić s masnim mrljama jer ona i popodne, dok kuha, ne miruje.' Tako i do današnjih dana, samo su od onog vremena valjda i 'šparet' i kuhača na drugoj strani pa su i papirići malo manje mrljavi, ali slova stoje manje-više uspravno, pa i nahereno, a nekad i jedna preko drugih. Ma desi se da me noću nešto okupira, da mi ne da mira, pa valja i to zapisati, a ne paliti svjetlo. A drugi dan ponekad mi muka jer dešifrirati načrčkano nije nimalo lako.

A ako ne zapišeš, pobjegne misao, a ideja bi možda mogla biti dobra. I tako u nedogled, do kada?!

A, da dužna sam vam odgovor na pitanje s početka priče – kako se stručnim rječnikom rečeno zove 'čovjek s papirićem'  -  'anankast'  ili  vama lakše pamtljivo – Višnja.

Višnja Majsec Sobota

 

Autorica: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti