INTERVJU, PETAR GATARIĆ Kako u doba pandemije djeluje Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Trenutno  su aktivni projekti  i programi 'Aktivno starenje 2 – podrška starijim osobama u svakodnevnim životnim potrebama', program 'Hoću, mogu, želim', program 'Institucionalna podrška', program 'Osobni asistent', ESF projekt 'Usluge osobne asistencije', program 'Zajedno u zajednici' i program 'Mobilnost osoba s invaliditetom – podizanje kvalitete života'

Petar Gatarić

 

Udruga osoba s invaliditetom Križevci osnovana je 5. ožujka 1999., a registrirana nekoliko dana kao pravna, nevladina i neprofitna organizacija. Vizija joj je stvaranje sustava u kojem će osobe s invaliditetom, kao subjekti u izjednačenim uvjetima i mogućnostima, biti tretirane tako da se i u radu i socijalnoj skrbi uvažavaju njihove potrebe i poštuje njihovo dostojanstvo.  Više o trenutnom funkcioniranju udruge u okolnostima koje diktira pandemija doznali smo od predsjednika Petra Gatarića koji je nedavno dobio nagradu za životno djelo Grada Križevaca za svoj rad, aktivnosti i zalaganje za bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom, za život dostojan čovjeka.

Kako izgleda rad, funkcioniranje udruge, od početka pandemije do danas?

-Moramo priznati da nas je nagli razvoj situacije oko širenja pandemije  zatekao nespremnima. U početku smo morali prilagoditi rad sukladno napucima Nacionalnog stožera kao što su ograničenje broja osoba na radnim mjestima, poštivanje dva metra razmaka, korištenje  zaštitnih maski, rukavica i dezinficijensa. Dezinficiranje sredstava za rad, radnog prostora i prijevoza. Komunikacija sa članovima odvijala se telefonskim putem.

Od Ministarstva za demografiju, obitelj mladih, i socijalne politike i od Nacionalnog stožera civilne zaštite dobili smo na korištenje zaštitne maske, rukavice, dezinficijense, zaštitna odijela i nazuvke, koji su nam dobro došli u radu za strankama, i na tome smo im zahvalni.

Dnevno pratimo kretanje rasta broja zaraženih  u zemlji, a i u županiji. Potom se prema tome prilagođavamo aktivnosti koje se odnose na usluge prijevoza  starijih osoba.

Obavijesti i naputke Nacionalnog stožera civilne zaštite koje dobivamo, prosljeđujemo zaposlenicima.

Udruga osoba s invaliditetom Križevci

Sjedište Udruge osoba s invaliditetom Križevci

Nabavili smo bez kontaktne toplomjere, kojima mjerimo temperaturu zaposlenicima, korisnicima na terenu, te osobama koje dolaze u Udrugu.

Jeste li već morali obustaviti neku od usluga i kako to utječe na korisnike?

- Usluge prijevoza korisnika provodimo u smanjenom opsegu, sukladno razvoju situacije.  Odustali smo od organizacije  20. Susreta osoba s invaliditetom Hrvatske 7. rujna.

Uspijevate li financirati projekte koji su u tijeku i što je s novim aktivnostima, projektima?

- Trenutno  su nam aktivni projekti  i programi 'Aktivno starenje 2 – podrška starijim osobama u svakodnevnim životnim potrebama', program 'Hoću, mogu, želim', program 'Institucionalna podrška', program 'Osobni asistent', ESF projekt 'Usluge osobne asistencije', program 'Zajedno u zajednici' i program 'Mobilnost osoba s invaliditetom – podizanje kvalitete života'

S obzirom na krizu u cijeloj državi i svim sektorima, je li vam drastično srezana financijska pomoć grada, županije? Kako izgleda financiranje projekata preko Ministarstva socijale?

Kako je Udruga  prema Gradu i Županiji prijavila projektne aktivnosti koje se na kraju pokazale da ih nije moguće provesti, a to je organizacija 20. Susreta osoba s invaliditetom  Hrvatske 7. rujna, na dan Svetog Marka Križevčanina zaštitnika grada i županije. Zatražili smo prenamjenu sredstava da bi se druge aktivnosti mogle realizirati, a to je obilazak starijih i nemoćnih. Općine su odugovlačile sa objavom rezultata i potpisivanjem ugovora o sufinanciranju. Financijska pomoć grada, županije i općina nisu drastično srezana.

Projekte koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku obuhvaćaju usluge osobne asistencije, obilazak starijih i nemoćnih u ruralnim područjima, te uslugu prijevoza  do liječnika, bolnice, obavljanje administrativnih poslova u gradu.

Valja također podsjetiti kako je ova udruga  vlasnik i osnivač čokolaterije  Hedona koja je vrlo uspješna u radu unatoč pandemiji. Osnovna djelatnost ovog socijalnog poduzeća je poduzeća je proizvodnja čokoladnih tabli, čokoladnih pralina i drugih konditorskih proizvoda. U Križevačkoj čokolateriji zaposleno je dvadeset osoba, od kojih devet osoba s invaliditetom i deset osoba bez invaliditeta – direktorica, stručni savjetnik mag.oec; dipl. ing. prehrambene tehnologije, tehnolog čokoladne proizvodnje, komercijalist, stručna osoba u integrativnoj radionici i pet osoba u Choco baru 'Hedona'.

Anita Blažinović

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti