INTERVJU, SABINA LONČAR Prvi hrvatski portal za djecu i mlade s teškoćama u razvoju

S obzirom na to da kao roditelji djece s teškoćama u razvoju imamo široko iskustvo što našoj djeci odgovara, što oni žele i na koji način, odlučili smo im to i izgraditi, dakle napraviti za njih portal, kaže Sabina, predsjednica Udruge Sjena i koautorica portala rasturam.com

Sabina Lončar

 

Povod za razgovor sa Sabinom Lončar nedavno je pokrenuti edukativno-zabavni portal rasturam.com za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, ali i sve one željne zabave i učenja na jednostavan način.

Kako se rodila ideja za portal rasTURram.com?

- Na domaćem internetskom području postoji jako malo mrežnih sjedišta koji djeci i mladima s teškoćama u razvoju omogućavaju pristupačan i prilagođen sadržaj za učenje, razvoj raznih vještina i zabavu, a u skladu sa svjetskim razvojem digitalnih sadržaja. Sadržaji koji su sada dostupni na internetu većinom ne zadovoljavaju kriterije po kojima bi naša djeca mogla u jednakoj osnovi kao i drugi razvijati svoje vještine. Primjerice, previše sadržaja i elemenata na jednoj stranici, previše boja i animacija su u najvećoj mjeri kod naše djece su ometajući faktori zbog kojih oni teško ili nikako ne mogu koristiti takve sadržaje.

S obzirom na to da kao roditelji djece s teškoćama u razvoju imamo široko iskustvo što našoj djeci odgovara, što oni žele i na koji način, odlučili smo im to i izgraditi.

Tko je sudjelovao u realizaciji projekta rasTURam.com?

- Na projektu su radili, i dalje rade, Sabina Lončar: predsjednica Udruge Sjena, web dizajnerica sa završenom edukacijom za računalnog programera internetskih aplikacija, majka mlade djevojke s invaliditetom. Sara Kralj: web dizajnerica sa završenom edukacijom za računalnog programera internetskih aplikacija. Kristina Miković: učiteljica engleskog jezika, majka dječaka s teškoćama u razvoju. Selina Nuković: korisnica COO Dubrava, mlada djevojka s invaliditetom; te svi koji nam šalju ideje i prijedloge. Veliku i stručnu pomoć dobili smo od radnih terapeuta udruge Artis Includum, prof. Mario Sever (Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju) i Matija Barišić (Digital Machine).

Portal rasturam.com

 

Kome je portal namijenjen?

- Svojim dizajnom, programskim rješenjima i osiguravanjem različitih prilagodbi namijenjen je prvenstveno djeci i mladima s teškoćama u razvoju, ali i svima ostalima željnim zabave i učenja kroz jednostavan način.

Kakve su reakcije korisnika?

- Reakcije su odlične, zaista nismo odmah očekivali takav odjek. Jako je puno posjetitelja što nas izrazito veseli i daje nam vjetar u leđa da portal gradimo kako bi u budućnosti bio bolji i veći. Dobili smo puno pohvala, ali i želja/prijedloga.

Planovi za budućnost?

- Želja nam je i dalje portal puniti različitim sadržajima koji bi bili edukativno-zabavnog karaktera, posebno se usmjeravajući na djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a koji imaju određene izazove u savladavanju obrazovnih vještina i vještina svakodnevnog života. Jednom riječju, želimo izgraditi mjesto na internetu koje će za našu djecu biti sigurno, zabavno i edukativno.

Kako Vam pomoći da opstanete?

- Razvoj i održavanje ovoga portala zahtijeva određene financijske troškove koje ne možemo pokriti sami. Kako bi portal uvijek bio besplatan i dostupan svima potrebna nam je vaša pomoć. Uplatom donacije koja će biti u skladu s vašim mogućnostima i željama dati ćete zasigurno svoj doprinos da rasturamo i dalje. Uplate su moguće na račun IBAN: HR3124020061100662253
Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Više o Udruzi Sjena možete pročitati na stranici udruga-sjena.hr.

Božica Ravlić

 

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti