INICIJATIVA POKRENI Osobe s invaliditetom u Hrvatskoj koriste zastarjela pomagala, a naša je misija to promijeniti

Osobe s amputacijom udova u Hrvatskoj nailaze na brojne izazove, od nedovoljno informacija, podrške nakon amputacije preko neupućivanja na pravo mjesto za izradu adekvatnih pomagala i prilagodbu na novu situaciju uz pomoć tima stručnjaka pa sve do zastarjelih pomagala koja dobivaju preko HZZO-a

Pokreni, invalidska pomagala

 

Funkcionalna pomagala prilagođena individualnim potrebama korisnika kako bi se što lakše i brže vratio na razinu funkcioniranja prije traumatičnog događaja i na taj način bio 'najmanje skup za zajednicu' kakva se koriste u većini razvijenih zemalja koja redovito ažuriraju svoj popis pomagala sukladno tehnološkom napretku i istraživanjima, od iznimnog su značaja za daljnji razvoj, rast, zdravlje i život osoba s amputacijom koje ih koriste. No u Hrvatskoj to nije tako, objavio je tportal.hr.

NUŽNO JE DA DJECA KORISTE ADEKVATNA POMAGALA

Kod djece s amputacijom i oštećenjem donjih udova koja imaju potrebu za pomagalima presudno je da koriste prikladno pomagalo koje će smanjiti opterećenje na druge zglobove, omogućiti im pravilno kretanje i samim time spriječiti daljnje zdravstvene poteškoće, kao što su ozljede kukova, kralježnice i slično. Proteze koje danas djeca, a i odrasli dobivaju u Hrvatskoj, ne omogućuju im da se aktivno uključe u život i ravnopravno odrastaju sa svojim vršnjacima, a osim toga predstavljaju i veći trošak. Na primjer, umjesto da se djetetu omogući aktivno pomagalo uz koje će samo moći vezati tenisicu, plaća mu se asistent. Samim time dijete se dovodi i u neravnopravan položaj u odnosu na vršnjake i teže se uklapa u društvo.

- U suradnji s GRAWE Hrvatska kroz njihovu inicijativu POKRENI, u posljednje smo dvije godine opskrbili šestero djece aktivnim, adekvatnim pomagalima koja su im omogućila da odrastaju ravnopravno sa svojim vršnjacima, da se lakše i pravilnije kreću, da se osnaže i izgrade samopouzdanje. Te proteze u Hrvatskoj imaju trenutno samo njih šestero djece – Marija, Klea i Karlo kojima smo ih omogućili prošle godine te Antonija, Borna i Ivan koji su ih dobili ove godine. Na taj način djeca ostvaruju svoje temeljno pravo – pravo na igru i kretanje - objašnjava Ana Sršen, predsjednica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ).

ANA SRŠEN: POKREĆEMO POZITIVNE PROMJENE

Osobe s invaliditetom, odnosno amputacijom udova, u Hrvatskoj dobivaju pomagala s popisa HZZO-a na kojem se nalazi više od 40 zastarjelih pomagala.

- U usporedbi s mobitelima, to je kao da danas koristite mobitel iz 90-ih godina, bez mogućnosti spajanja na internet, fotografiranja, čitanja vijesti ili otvaranja mailova. Mi to nastojimo mijenjati, a uz partnere kao što je GRAWE već sada smo pokrenuli značajne pozitivne promjene - dodala je Ana Sršen.

Koliko prikladna pomagala izrađena kroz individualan pristup stručnog tima, od izrade pomagala od strane vrhunskih majstora ortotičara i protetičara pa do prilagodbe uz vježbe fizioterapeuta, pomažu u svakodnevnici osoba s amputacijom, pogledajte u videu youtu.be/cN1z2xU7FPI.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti