MARIO RELJAN Inovacija koja će olakšati život osobama u kolicima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

Ova inovacija je nastala iz potrebe. Za vrijeme kupovine sam naišao na problem nedostatka ruku. Dvije ruke su mi potrebne za pokretanje, a nemam treću za nošenje košare u trgovini i vrećica kad izađem iz trgovine. Nisam uspio pronaći proizvod koji rješava taj problem na tržištu, pa sam osmislio i dizajnirao svoj, kaže inovator Mario Reljan

Mario Reljan

 

Mnoge stvari u životu shvaćamo zdravo za gotovo, između ostalog i – kupovinu. No ako ste osoba u invalidskim kolicima, ta aktivnost vam često, osim onih financijskih, zadaje i dodatne probleme. Rješavajući svoj problem poduzetnik Mario Reljan je uspio doći do inovacije koja će olakšati život osobama u kolicima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

- Maria smo upoznali kao polaznika naših edukacija te ga pamtimo kao čovjeka brojnih interesa koji je uvijek volio raditi na sebi. Oduvijek je želio pokrenuti i stvoriti nešto svoje, nešto što će biti rezultat njegovih sposobnosti. To ga je motiviralo da uđe u poduzetništvo i krene se baviti trgovinom - kažu iz  Zicerovog Plavog ureda (plaviured.hr).

- Po struci sam ekonomist, imam deset godina radnog staža, a od toga sam šest godina privatni poduzetnik. Budući da sam u invalidskim kolicima, a pokretna sam i samostalna osoba, pokušavam si prilagoditi i poboljšati način života.

Poduzetništvo me oduvijek zanimalo, pa uz donedavni rad u vlastitoj trgovini, komunikaciju s dobavljačima i nabavkom robe u inozemstvu, vodim administrativne, knjigovodstvene i marketinške kampanje za tvrtku. U današnje doba internet mi olakšava učenje i usavršavanje u samom poslu - kaže Mario.

No tu Mario ne miruje. Iz želje za poboljšanjem vlastita, ali i života drugih, krenuo se baviti inovacijama. Njegova prva inovacija, nosač vrećica za osobe u invalidskim kolicima, nastala je iz vlastite potrebe.

- Ova inovacija je nastala iz potrebe. Za vrijeme kupovine sam naišao na problem nedostatka ruku. Dvije ruke su mi potrebne za pokretanje, a nemam treću za nošenje košare u trgovini i vrećica kad izađem iz trgovine. Nisam uspio pronaći proizvod koji rješava taj problem na tržištu, pa sam osmislio i dizajnirao svoj.

Nažalost, postoji kroničan nedostatak proizvoda osmišljenih za osobe s invaliditetom. Tijekom korištenja shvatio sam da osim vrećica mogu nositi sve što se može okačiti – torbe, boce za vodu, ključeve, i tako dalje - pojasnio je Mario.

Ovaj proizvod prijavio je na natječaj Grada Zagreba za inovatore koji ga je podržao s 10.000 kuna, a dobivena sredstva iskoristit će za nabavku 3D printera te računalnu opremu i programsku podršku za dizajniranje 3D modela proizvoda. Sve to će mu ubrzati razvoj patenta jer će proizvodnja svake verzije biti neposredna, a trošak jedino potrebni materijal.

- Inoviranje je u pravilu teško. Puno je tu pitanja i nepoznanica jer se hoda po novom, nepoznatom terenu. Nažalost, naše društvo to ne prepoznaje i nema dovoljno prilika za predstavljanje inovacija, kao ni dovoljno financijske ili logističke pomoći na putu od inovacije do tržišnog proizvoda.

Sve na kraju ostaje na poduzetnicima, a ako ste mali poduzetnik bez infrastrukture, sve ide polako i mukotrpno. Svaki novi problem iziskuje novo znanje, novo istraživanje i na kraju rješenje. Morate postati stručnjak za marketing u najširem smislu, dizajner, tehnolog, stručnjak za nabavu i prodaju i tako dalje – kaže Reljan.

 Maria to nije spriječilo, već upravo suprotno – svakom novom problemu našao je rješenje, spremno nadograđujući sebe i svoja postojeća znanja. Rezultat je ova inovacija, kao i mnoge za koje ćemo, sigurni smo, još čuti.

- Potrebno je puno strpljenja, volje i rada kada se započne od nule. Postoje trenutci kada se pitate hoćete li nastaviti i treba li vam to, što zbog birokracije, što zbog nenalaženja adekvatnog rješenja. No ako u nešto vjerujete, trebate ustrajati – ništa neće se ostvariti preko noći. Strpljivo, polako i samouvjereno ići naprijed i doći ćete do željenih rezultata - poručio je Reljan.

Video o ovoj korisnoj inovaciji možete pogledati na poveznici www.youtube.com/watch?v=3Vqjg1DZMso&feature=youtu.be.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti