UDRUGA ZAMISLI Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom nije kvalitetno definiran

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na konferenciji je istaknuo kako nadležno ministarstvo veliku pažnju provedbi mjera zapošljavanja osoba s invaliditetom jer je zapošljavanje put za punu integraciju osoba s invaliditetom u društvo

Udruga Zamisli, konferencija

 

Udruga Zamisli organizirala je u srijedu online konferenciju 'Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom, Hrvatska i EU praksa' koja je okupila 66 sudionika iz cijele Hrvatske.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta 'Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom' čiji je cilj ukazati na izazove s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu. Na konferenciji su se okupljenima obratili Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ena Jurić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika.

- Konferenciju smo organizirali da naglasimo da je ekonomska stabilnost preduvjet i ključ sigurnosti i samostalnosti za sve, pa tako i osobe s invaliditetom. Proces zapošljavanja osoba s invaliditetom trenutno nije kvalitetno definiran odredbama Zakona o radu i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, te ima jako puno izazova na koje treba odgovoriti. Primjer je pravo na godišnji odmor, odnosno koliko dana godišnjeg odmora ostvaruju osobe s invaliditetom temeljem svog stanja. Mi trenutno nemamo odgovor na to pitanje. Uz to, u periodu smo usklađivanja sustava socijalne skrbi i rada koji su sada pod nadležnosti jednog ministarstva.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te još jednog važnog trenutka za osobe s invaliditetom, a to je integracija sveukupne podrške osobama s invaliditetom u sustav potpore zapošljavanju - kazala je Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli.

Projektom 'Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom' Udruga Zamisli želi promovirati mogućnosti osoba s invaliditetom za neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom.

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava na konferenciji je istaknuo kako nadležno ministarstvo veliku pažnju provedbi mjera zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer je zapošljavanje put za punu integraciju osoba s invaliditetom u društvo.

- Zabilježili smo pozitivne pomake uvođenjem kvota u sustave i novim modelom profesionalne rehabilitacije kao i aktivnim mjerama zapošljavanja koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.  Primjerice, postoji mjera subvencije plaće, pa se tako firmama isplaćuju sredstva od 70 posto za plaće zaposlenih osoba s invaliditetom. Uz to, za poticaje zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom isplaćeno je ukupno 90 milijuna kuna. Svjesni smo kako ove mjere nisu dovoljne, pa s početkom sljedeće godine uvodimo nove mjere kroz koje ćemo sufinancirati prijevoz za zaposlene osobe s invaliditetom - istaknuo je Dragan Jelić. 

Na konferenciji se prisutnima obratio i Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika koji već sedam godina provodi projekt 'Iskustvo zlata vrijedi'.

- Udruga Zamisli već je sedam godina partner na našem projektu. Projekt je namijenjen pružanju pomoći studentima s invaliditetom i studentima slabijeg imovinskog stanja da ostvare praksu i pronađu prvi posao. Kroz našu inicijativu minimalno 20 osoba je dobilo stalan posao. Naše je iskustvo da su osobe s invaliditetom pune inicijativa i željne rada te da trebamo skinuti stigmu da su oni drugačiji. Poslodavci koji su ih zaposlili vrlo su zadovoljni njihovim radom, savjesnošću, željom za dokazivanjem i napredovanjem - zaključio je Nišević.

Na konferenciji su svoja iskustva i primjere dobre prakse podijelile zaposlene osobe s invaliditetom koje su se složile kako im najveće prepreke predstavljaju prilagodbe radnih mjesta te predrasude okoline u kojoj kreću na svoj profesionalni put. I dok je radna mjesta relativno lako prilagoditi, na razbijanju predrasuda osoba zaposlenih u javnim i privatnim poduzeća o potencijalima i mogućnostima osoba s invaliditetom potrebno je kontinuirano raditi kroz edukacije i informativne kampanje. 

Projekt 'Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom' financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti