VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Što je ono važno u životu

Koliko ljudi, toliko i životnih prioriteta, ovisno o čovjeku samom, o bremenu koje ga pritišće, o gustoći zraka u kojem lebdi ili čvrstoći zemlje na koju se prizemljuje, o prilikama i neprilikama našim svagdanjim

Višnja Majsec Sobota

Višnja Majsec Sobota

U životu je važno, da ne skidaš pločice sa zida u 'kupioni!', kaže trogodišnja djevojčica, odgovarajući u emisiji 'Bijela vrana' na pitanje o tome što je u životu važno, našem književniku i novinaru Mladenu Kušecu, koji je početkom ovog mjeseca odlučio preseliti se u prostranstva vječnosti.

'Treba sačuvati sebe, vjeru u sebe i to da je život najveće čudo u kojem trebamo svaki dan uživati, osjećati, boriti se, biti. Nisam ni ravan onome što i kako oni ‘mali’ znaju reći …' govorio je Mladen Kušec.

Koliko ljudi, toliko i životnih prioriteta, ovisno o čovjeku samom, o bremenu koje ga pritišće, o gustoći zraka u kojem lebdi ili čvrstoći zemlje na koju se prizemljuje, o prilikama i neprilikama našim svagdanjim.

Kad otvorite novine, u vas sijevne ponuda da 'psihološki test' od samo jednog pitanja otkriva vaše 'prave životne prioritete'. Znači li to da postoje i oni naši 'nepravi', dakle krivi životni prioriteti?! A koliko bi pitanja u tom drugom 'psihološkom testu' bilo potrebno da nam i njih otkriju?! Tko tu koga i zašto?

O draga mi psihologijo, zazivam te da siđeš na zemlju i počneš dijeliti lekcije poput one koju je trogodišnja Koraljka udijelila Mladenu. Jer, nakon što je majstor za pločice otišao, a ona uz pomoć odvijača skinula cijeli mukotrpan rad majstora (i za to dobila izravnu, a možda i on -line lekciju), u tom trenu ništa na svijetu, nego li na početku ovog teksta citirana rečenica, nije ovoj djevojčici bilo važnije.

Poruka njenih izgovorenih riječi je toliko životna da životnija biti ne može. Ona bolje od bilo kojeg testa, bio on ikako ili nikako psihologijski, oslikava relativnost životnih važnosti. Ovaj mali veliki odgovor na novinarevo pitanje parafrazira jednostavnost, a u isto vrijeme i važnost savjeta koji iz njega izvire: 'Ne petljajte se u tuđe poslove, u tuđe živote.“

I zato, ako su pločice u 'kupioni' postavljene, ne brinite tuđu brigu, već - idite se igrati, i letjeti, letjeti, i letjeti...

Zadržite dijete u sebi, budite radoznali, njuškajte uokolo, budite bijela vrana i nikad ne zaboravite: U životu je važno, da ne skidaš pločice sa zida u 'kupioni'!

Od zemlje do neba i natrag ima li većeg prioriteta od ovog?!

Autorica: Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti