KOMENTAR Putovanje autobusom za osobe u invalidskim kolicima

Možda sada nije najbolje vrijeme za putovanje, ali neće ni ova kriza vječno trajati. A što više istražujem, nalazim sve manje izgovora da ne putujem. Jer mogućnosti očito postoje

FlixBus

 

Mobilnost je zasigurno jedna od najčešće korištenih riječi kada se govori o pravima osoba s invaliditetom. I to s pravom, jer mobilnost je doista jedan od glavnih preduvjeta za život dostojan čovjeka. Nažalost, mobilnost je također nešto s čim još uvijek imamo puno problema.

Naravno, reći ćete da je nama u Zagrebu - ili bilo kojem većem gradu - lako pričati o mobilnosti kad imamo poprilično prilagođen javni prijevoz i osigurana posebna vozila samo za naše potrebe. I pogriješio bih kad bih rekao da niste u pravu.

No što ako želim putovati Hrvatskom i svijetom, a nemam svoje prilagođeno vozilo? Onda mi sigurnost Zagrebovog zagrljaja neće baš biti od pomoći. U tom slučaju svi imamo isti problem.

O željezničkom prijevozu sam pisao prije više od godinu i pol, i tada smo zajedno saznali da je pristupačno putovanje vlakom svakako jedna od mogućnosti. Međutim, što ako mi treba nešto drugo? Što ako želim alternativu?

Bauljajući bezglavo beskrajnim bespućima interneta, slučajno sam jednom prilikom naletio na web stranicu velike prijevozničke tvrtke posvećenu osobama smanjene pokretljivosti (flixbus.hr). Iako je stranica vrlo informativna, odlučio sam im postaviti još neka pitanja jer su osobe s invaliditetom u Hrvatskoj prečesto ostale razočarane nakon uvodnog veselja.

FlixBus

 

- FlixBus od svojih početaka naglašava kao ciljnu razvojnu strategiju učiniti svoju uslugu dostupnom svima. Vođeni tom idejom započeli smo s prilagođavanjem naših autobusa osobama smanjene pokretljivosti. Taj proces još uvijek traje. U Hrvatskoj je navedena usluga dostupna u određenim autobusima te nam je želja u skoroj budućnosti tu uslugu pružati na svim našim linijama - kaže Nikolina Antolić, PR menadžerica regionalnog sjedišta FlixBus CEE South regije.

Da, potvrdili su mi, doista postoje autobusi u kojima se može putovati u invalidskim kolicima. Nažalost, putovanje je potrebno najaviti sedam do 14 dana unaprijed, s obzirom da FlixBus trenutno raspolaže s ograničenim brojem autobusnih linija i modela autobusa koji nude tu mogućnost. Ali putovanje svakako iziskuje planiranje pa to u većini slučajeva ne bi trebao biti problem.

Ono što su također istaknuli je da je potrebno provjeriti pristupačnost infrastrukture autobusnih stajališta na traženoj ruti.

Sam proces prijave za putovanje u invalidskim kolicima nije pretjerano kompliciran - odaberete odredište i ispunite specijalizirani obrazac. Putem obrasca pružate detalje o invalidskim kolicima i dajete izjave da su invalidska kolica opremljena sigurnosnim sustavom za prijevoz u vozilu te da su izrađena nakon 2009. godine i certificirana kao suvozačko sjedalo prema DIN EN 12183 ili 12184 standardima. U slučaju da vam je potrebna pratnja, putovanje za pratitelja u potpunosti je besplatno - samo vozaču trebate dati na uvid dokument kojim se dokazuje potreba za pratnjom.

Korisnička služba se potom savjetuje s operativnim odjelom kako bi se provjerila pristupačnost autobusa i stajališnih postaja, te vas na kraju informiraju o raspoloživosti prostora za invalidska kolica u autobusu na vašoj ruti.

FlixBus

 

Ako vas zabrinjavaju gore spomenuti DIN standardi, kao što su mene, opustite se. Razvio ih je Njemački institut za standardizaciju, a DIN standardi su rezultat rada na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini. DIN EN 12183 se odnosi na invalidska kolica na ručni pogon, DIN EN 12184 na invalidska kolica i skutere s elektroničkim pogonom i njihove punjače. Proizvođači moraju sastaviti tehnički dosje koji, između ostalog, sadrži analizu rizika i vlastitu Izjavu o sukladnosti da je proizvod - u ovom slučaju invalidska kolica - u skladu s važećim standardima. U konačnici, uvijek se možete posavjetovati s proizvođačem svojih kolica udovoljavaju li ona navedenim normama.

Iz FlixBusa napominju da su, zbog trenutnih mjera te nepovoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj i diljem Europe, krenuli s prilagodbom mreže autobusnih linija. Unatoč tome, nekoliko puta tjedno i dalje omogućavaju direktne veze Hrvatske sa Slovenijom, Austrijom i Njemačkom.

- S obzirom na gore navedeno te ograničen broj autobusa koji su opremljeni za prijevoz osoba u invalidskim kolicima, prije planiranja putovanja potrebno je provjeriti s našom korisničkom službom dostupnost usluge na željenoj, odnosno trenutno dostupnoj ruti - naglašava Nikolina Antolić.

Doista, možda sada nije najbolje vrijeme za putovanje, ali neće ni ova kriza vječno trajati. A što više istražujem, nalazim sve manje izgovora da ne putujem. Jer mogućnosti očito postoje.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti