INKLUZIVNI TURIZAM Projekt 'kulTura' prilagođen osobama s tjelesnim invaliditetom

Posebnost je ture što su scenariji razgledavanja s planovima interpretacije pojedinih točaka razgledavanja prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom, čime su Jaska i Črnomelj postali pioniri koji su omogućili turistički doživljaj osobama s tjelesnim invaliditetom

kulTura, projekt

 

Prema neslužbenim podacima, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s nekim vidom invaliditeta. Na stvaranju inkluzivnijeg i ponajprije solidarnog društva radi se na mnogim poljima, a primjer jednog inkluzivnog projekta koji objedinjuje turističku i kulturnu stranu plod je suradnje Hrvatske i Slovenije. Projekt naziva 'Baština Jaske i Črnomlja također može biti cool. Za sve.' kao nositelj provodi Grad Jastrebarsko u suradnji s Općinom Črnomelj i partnerima Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, Fakultetom za elektrotehniku - Sveučilište u Ljubljani, Razvojno informacijskim centrom Bela Krajina, međunarodnim sveučilištem Libertas i pridruženim partnerima.

Projekt skraćenog naziva 'kulTura' svoju je snagu i inspiraciju pronašao u činjenici kako se uz slovensko-hrvatsku granicu nalazi niz manjih povijesnih gradova koje karakterizira bogata kulturna baština koja čini velik, a nedovoljno iskorišten potencijal za oživljavanje trgova i ulica te privlačenje gostiju, što lokalnih, što inozemnih. Upravo su takva mjesta Općina Črnomelj i Grad Jastrebarsko, koji su odlučili promovirati postojeću kulturnu baštinu u skladu s turističkim trendovima kako bi ostvarili veću posjećenost i popularizirali nepravedno zanemareno prekogranično područje. Uspješnom implementacijom odabranih rješenja, cilj je da mali povijesni gradovi bogate kulturne baštine uz granicu dobiju priliku predstaviti se i umjesto tranzitnog mjesta postati nezaobilazna destinacija koju vrijedi posjetiti.

U okviru projekta razvijen je, a ujedno i testiran, novi prekogranični turistički proizvod nazvan kulTura. Turistička tura kulTura oblikovana je po mjeri svakog posjetitelja i prilagođena osobama kulTura, projekts tjelesnim invaliditetom. Zamišljena je kao 'cool' tura kojom se uz atraktivnu kulturnu baštinu predstavlja i vrhunska lokalna ponuda i tradicionalni obrti, a podržana je s prekograničnom digitalnom bonitetom karticom i mobilnom aplikacijom koja posjetitelje aktivno uključuje u doživljavanje gradova te ih na poučan i interaktivan način vodi po trasi korištenjem GPS-a, tehnologije virtualne stvarnosti i interaktivnih karata, uči o povijesti kroz poučne igrice za djecu i nagrađuje bodovima koje posjetitelji skupljaju prilikom obilaska atrakcija i zatim mijenjaju za različite pogodnosti kod lokalnih ponuditelja.

Posebnost je ture i što su scenariji razgledavanja s planovima interpretacije pojedinih točaka razgledavanja prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom, čime su Jaska i Črnomelj postali pioniri među manjim mjestima uz hrvatsko-slovensku granicu koji su omogućili turistički doživljaj osobama s tjelesnim invaliditetom. U sklopa projekta stoga je osobama u invalidskim kolicima osiguran pristup objektima, nabavljene su mobilne rampe za svladavanje visinske razlike stepenica i olakšan pristup teško pokretljivim osobama i osobama u invalidskim kolicima. Također, osmišljeni su posebni scenariji razgledavanja, a turistički su vodiči obučeni za stručno vođenje osoba s tjelesnim invaliditetom.

Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvaća 13 kulturnih atrakcija dok je u Črnomlju u projekt uključeno 15 lokaliteta. U Jastrebarskom su mobilne rampe postavljene na ukupno devet lokacija od čega su tri na lokacijama objekata kulturne baštine, pet na lokacijama ugostiteljskih objekata koji se nalaze na turističkoj ruti kulTure i jedna u Info centru Jaska. Općina Črnomelj također je postavila ukupno deset mobilnih rampi, od čega ih je osam na lokacijama objekata kulturne baštine.

Turistički obilazak, doživljaj i iskustvo zaboravljene povijesti malih prekograničnih povijesnih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu koje je rezultiralo povećanjem broja posjetitelja u Jastrebarskom i Črnomlju, samo je jedan od uspješnih rezultata koji su ostvareni za vrijeme trajanja ovog projekta. Prilagodbom ture osobama s tjelesnim invaliditetom u Jastrebarskom i Črnomlju dodatno je podignuta kvaliteta kulturne i turističke ponude, a samim projektom kulTura podignuta je i kvaliteta cijelog pograničnog područja Hrvatske i Slovenije.

Autor: In Portal

 

Povezane vijesti