VIDEO INTERVJU, ROMANA GALIĆ Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba

Povodom obilježavanja 74. godišnjice Ustanove URIHO i Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, posjetili smo Romanu Galić, pročelnicu zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Intervju s pročelnicom Galić priredili smo i u pisanom i u video formatu

Romana Galić

 

Najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj obilježava 74. godinu postojanja. Vaša čestitka Ustanovi URIHO?

- Rekla bih da se Grad Zagreb, posebno Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i URIHO vole snažno, da sve ove godine, a posebno zadnja dva desetljeća, naša suradnja govori više od bilo kakvih riječi. Bilo je teških trenutaka, ali bilo je puno više suradnje, pomoći, topline, zajedništva i jedne snažne energije s obje strane.

Grad Zagreb ima svoju misiju – nastoji biti grad tolerancije i humanosti, civilizirani grad koji promovira ljudska prava, uključivost osoba s invaliditetom,  što se očituje i u dugogodišnjoj i čvrstoj suradnji s Ustanovom URIHO.

URIHO je nastarija, najrazvijenija i najosposobljenija ustanova kad je riječ o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali moram reći da je URIHO i mnogo više od tog. Stiče se dojam neke posebne energije u Ustanovi URIHO. Vjerujem da je za zaposlenike URIHO danas puno više od radnog kolektiva, da je to na neki način njihov drugi dom, gdje se oni mogu ne samo iskazati profesionalno, nego zatražiti pomoć i od kolega i od nadređenih. I zapravo do daje jedan poseban značaj URIHO-u.

Želim se prvo zahvaliti svim Urihovcima na doprinosu koji nesebično daju, da su ponos našeg grada i zapravo su na neki način uzor svim osobama s invaliditetom i našim sugrađanima.

Naš URIHO bio je iznimno vrijedan za vrijeme pandemije, kada je početkom trećeg mjeseca, zapravo u cijelom mjesecu kada smo imali lockdown, bilo teško pronaći zaštitnu opremu. Urihovci su uporno i marljivo dolazili na posao i više od 6000 maski šivali za naše zdravstvene djelatnike i sve naše sugrađane, za što je URIHO nagrađen medaljom Grada Zagreba.

Povodom 74. rođendana želim i rukovodstvu i svim djelatnicima puno profesionalnog uspjeha, a svakom ponaosob zdravlja, snage i da iz ove koronakrize izađemo što zadovoljniji i da sljedeće godine, jubilarni 75. rođendan, proslavimo na način kako smo i navikli, a to je u Lisinskom s veseljem i pjesmom.

Koje programe vaš Ured priprema za osobe s invaliditetom u ovoj koronakrizi?

- Moram reći da u ovoj koronakrizi naša suradnja s ustanovama i udrugama koje brinu o osobama s invaliditetom nije prestala, već se intenzivirala. Znajući da su osobe s invaliditetom upravo jedna od najrizičnijih skupina, ova koronakriza je period kada oni zahtijevaju našu najveću suradnju, odgovornost i pomoć, i nas i čitave lokalne zajednice. Čitavo vrijeme bili smo dostupni onima kojima je to bilo potrebno, vršili smo dostavu namirnica i lijekova, higijenskih potrepština socijalno ugroženim osobama s invaliditetom. To činimo i nadalje, omogućavajući da te osobe ne moraju izlaziti van, da se ne izlažu dodatnom riziku, a usto smo osigurali zaštitnu opremu.

Već dugi niz godina dobro surađujemo s organizacijama civilnog društva koje najsnažnije zastupaju interese osoba s invaliditetom. Po prvi puta u ovoj 2020. godini uveli smo trogodišnje financiranje i sufinanciranje programa organizacija civilnog društva, znajući koliko je taj kontinuitet važan, što se pokazalo jako dobro i to ćemo činiti i nadalje. Nastavljamo i s aktivnostima oko izrade Gradske strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, u koju će biti implementirana sva dostignuća i svi noviteti kada govorimo o pomoći i novim socijalnim uslugama za osobe s invaliditetom i njihove obitelji, a i sve ono što smo prošli u ovoj krizi bit će implementirano za period koji dolazi.

Otvorili smo vrata nove ustanove u Novom Jelkovcu, Centar za pružanje usluge u zajednici, koja je i primila nove korisnike.

Osim toga imamo i ustanove Dnevni centar 'Mali dom' i Silver, koji se i inače brinu za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, a prilagodili su se novonastaloj situaciji i sukladno epidemiološkim mjerama nastavili s provođenjem svih socijalnih usluga, rane intervencije, sve usluge koje se pružaju kako bi naši najmlađi i najstariji imali jedan kontinuitet koji im je izuzetno važan.

Obilježavamo rođendan Ustanove URIHO i Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Vaša generalna poruka OSI populaciji u ova tegobna vremena?

- Ova godina iznimno je izazovna za sve nas, posebno za one ljude koji brinu o rizičnim skupinama, koji na neki način imaju zadaću zaštititi njihova prava, zdravlje, osigurati socijalne usluge, ali je posebno izazovna i za osobe s invaliditetom.

Ako smo išta iz ove krize naučili, to je da moramo biti odgovorni, fleksibilni, da moramo brzo i efikasno reagirati na sve izazove koji su pred nas stavljeni.

Želim zapravo svim osobama s invaliditetom poručiti da nisu sami, da je ovo teško vrijeme, ali ipak vjerujem da će sve to brzo proći i da ćemo se brzo vratiti našim redovnim, uobičajenim aktivnostima. Želim im poručiti da su vrata Grada Zagreba, posebno Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, za njih uvijek otvorena za bilo kakve nedoumice, pitanja ili probleme. Zapravo, želim ih zapravo ohrabriti u vjeri da će vrijeme koje je pred nama biti sretnije i bolje za sve nas. Želim im reći da nijedna kriza, ako radite sa srcem i ljubavlju za čovjeka, ne može nam ništa učiniti ništa. Želim im čestitati njihov dan i poručiti da zajedno možemo odgovoriti na sve izazove.

Autor: In Portal

 

 

Povezane vijesti