KOMENTAR Osobe s invaliditetom - nevidljive u sadašnjosti, izbrisane iz prošlosti

Hrvatski povijesni muzej je vjerojatno mogao drugačije obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ali ja skandal ne vidim u fotografiji vojnih invalida NDH koji izrađuju dječje igračke, nego u pokušaju medija da obrišu osobe s invaliditetom iz povijesti

Vojni invalid, NDH

 

Korona, korona, korona... Ponekad se čini da smo već gotovo godinu dana pod opsadom, kako onom infektološkom i društveno-gospodarskom, tako i - možda ponajviše - medijskom. Medijskom opsadom zbog virusa koji su, kao snijeg, svi očekivali, ali je svakoga iznenadio. Svaki dan čekamo nove grozne brojeve upakirane u sve složenije zamotan statistički celofan, slušamo savjete, preporuke i mjere, prepucavanja znanstvenika i pametovanja laika, te mišljenja, zavjere i znanstvene činjenice o virusu i sve bližem nam cjepivu.

Toliko je pandemijska stvarnost postala dominantna da joj je, od svih lokalno nam važnijih stvari, primat preuzeo tek prekobarski duel Trumpa i Bidena, ali samo na nekoliko kratkih dana. Toliko je pandemijska stvarnost dominantna da više nitko ne spominje čak ni ustaše i partizane, a Međunarodni dan osoba s invaliditetom prošao je sa sumnjivo malom dozom licemjerja.

Pa ipak, ako tek malo dublje zagrebete ispod pandemijske društveno-medijske glazure, naći ćete mjesto na kojem su se osobe s invaliditetom udružile s ustašama, izazvaši pritom kaos. Partizani su ovaj put vjerojatno ostali u šumi, u strahu od virusa.

Naime, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom Hrvatski povijesni muzej je na svojoj Facebook stranici objavio fotografiju ratnih vojnih invalida NDH koji izrađuju dječje igračke. Fotografija je, kako su naveli, nastala 1945. u Odgojnom odjelu Ministarstva oružanih snaga NDH.

Na portalu Novosti navodi se da je Hrvatski povijesni muzej uz fotografiju 'besprizorno i bez ikakvog konteksta' objavio prioritetna područja navedena u Europskoj strategiji za osobe s invaliditetom od 2010. do 2020., 'kao što su pristupačnost, sudjelovanje, jednakost, zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, socijalna zaštita, zdravstvena zaštita te vanjsko djelovanje'.

- Ovaj čin Hrvatskog povijesnog muzeja duboko je revizionistički i apsolutno neetičan, jer je povijesna činjenica da je ustaška vojska provodila masovna istrebljenja Židova, Srba, Roma i antifašističkog dijela hrvatskog stanovništva. Također, NDH je bila sluga nacističke Njemačke koja je tokom svog djelovanja ciljano provodila eutanazijski program, osmišljen kako bi se brutalno odstranile osobe s invaliditetom, psihički i mentalni bolesnici i svi oni koji su imali kronične neurološke poremećaje - podsjećaju na portalu Novosti.

Ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek iz Jutarnjeg lista su, preko glasnogovornice, pitali je li vidjela spomenutu fotografiju i je li zatraženo objašnjenje ravnateljice muzeja Matee Brstilo Rešetar.

- Nastavno na Vaš upit obavještavamo kako je Ministarstvo kulture i medija upoznato da je Hrvatski povijesni muzej na svojem Facebook profilu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom objavio prigodni tekst te ga ilustrirao fotografijama ratnih vojnih invalida NDH nastalih 1945. godine, a koje se nalaze u fundusu muzeja. Također, upoznati smo da je Hrvatski povijesni muzej istu objavu uklonio s Facebook profila - odgovorili su iz ministarstva na upit kolega iz Jutarnjeg.

Ne znam za vas, ali meni su uvijek govorili kako se povijest uči, između ostalog, i zato da se ne bi ponavljala - barem ne onaj njen ružni dio. Iz te perspektive, u ovom i ovakvom medijskom napadu vidim nekoliko problema.

Kad proučavamo povijest i o njoj govorimo, moramo biti nedvosmisleni i apsolutno precizni, gdje god je to moguće. Članak u Novostima to nije bio. Naime, i sam sam u nekoliko navrata pisao o pogromima osoba s invaliditetom pod čizmom nacizma koji su se dogodili između rujna 1939. i kraja Drugog svjetskog rata u psihijatrijskim bolnicama u Njemačkoj i Austriji, kao i onima u okupiranoj Poljskoj i današnjoj Češkoj Republici, a taj je zločin kasnije nazvan Aktion T4. Iako nimalo ne sumnjam da su 'masovna istrebljenja Židova, Srba, Roma i antifašističkog dijela hrvatskog stanovništva' uključivala i osobe s invaliditetom, podataka o masovnom, planskom i selektivnom ubijanju osoba s invaliditetom u NDH - koliko ja znam - nema. S druge strane, NDH očito jest - sudeći upravo prema dijelu medija spornoj fotografiji - kao 'sluga nacističke Njemačke' od nacista preuzeo politiku brige o barem dijelu osoba s invaliditetom. I doista, zločesti Nijemci su nudili programe vojne mirovine koji su uključivali poslove za vojnike s invaliditetom, a nadležni zakon (Wehrmachtseinsatzfürsorge und Versorgungsgesetz) je predviđao zapošljavanje tih vojnika kao učitelja u osnovnim školama i u državnoj službi, što je u skladu s navodom Hrvatskog povijesnog muzeja da je fotografija snimljena u Odgojnom odjelu Ministarstva oružanih snaga NDH.

Ne smatram, dakle, da je 'čin Hrvatskog povijesnog muzeja' obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom objavom fotografije ratnih vojnih invalida NDH koji izrađuju dječje igračke 'duboko revizionistički i apsolutno neetičan'. Revizionističkim smatram cenzuriranje povijesne fotografije - osim ako je lažna - a neetičnom smatram potrebu za brisanjem osoba s invaliditetom iz povijesti, čak i ako su one bile dio sramotnog ustaškog pokreta.

I tu dolazimo do onoga što je, po meni, najveći problem medijskog napada na Hrvatski povijesni muzej. Kako da išta naučimo iz povijesti, kako da izbjegnemo neki budući Aktion T4 kad neprestano cenzuriramo ono što nam se ne sviđa i ono čega se najviše bojimo? Da, povijesna je činjenica da su se fašisti znali pobrinuti za osobe s invaliditetom i raditi igračke za djecu. Isto je tako činjenica da su i osobe s invaliditetom bile fašisti i gadovi. I danas nas ima takvih.

Hrvatski povijesni muzej je vjerojatno mogao drugačije obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom, ali ja skandal ne vidim u fotografiji vojnih invalida NDH koji izrađuju dječje igračke, nego u pokušaju medija da obrišu osobe s invaliditetom iz povijesti. Slično kao što nas danas brišu iz slike svijeta koju nam svaki dan prodaju.

Nacisti su ubili barem 300.000 osoba s invaliditetom provodeći Aktion T4. Sve ostale je ubio medijski damnatio memoriae koji se provodi i danas.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti