INTERVJU, JELENA ŠAMARIJA Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin od velike je važnosti za osobe s invaliditetom

Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin ima za cilj omogućiti integraciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvenu sredinu, omogućiti život u zajednici stvaranjem što prirodnijih uvjeta i kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, kaže ravnateljica Jelena Šamarija

Jelena Šamarija, intervju

 

Upoznajte čitatelje In Portala s poviješću Centra?

- Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin, se nalazi na adresi Graberje 33, Varaždin, u staroj zgradi nekadašnjeg Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.  Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin je osnovan na inicijativu našeg Grada Varaždina i gradonačelnika  Ivana Čehoka.

Grad Varaždin svjestan je važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu s ciljem poticanja razvoja socijalnih usluga u zajednici koje su usmjerene deinstitucionalizaciji korisnika Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin od velike je važnosti jer ima za cilj omogućiti integraciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u društvenu sredinu, omogućiti život u zajednici stvaranjem što prirodnijih uvjeta i kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Gradsko vijeće Grada Varaždina, na 20. sjednici održanoj 15. srpnja 2019. godine donijelo je Odluku o osnivanju javne ustanove socijalne skrbi Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin koja je osnovana za pružanje usluge poludnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem, za dvanaest korisnika. Djelujemo sukladno Rješenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 21. kolovoza 2019.  

S obzirom na situaciju sa COVID-19 koja se dogodila na proljeće morali smo prolongirati početak rada ustanove pa smo tako  dana 24. kolovoza 2020. počeli s konkretnim radom poludnevnog boravka za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, primili prve korisnike te zaposlili njegovateljicu i rehabilitatoricu koje rade sa osobama s tjelesnim oštećenjima. Trenutno imamo  pet korisnika koji nam dolaze svakodnevno u poludnevni boravak. Imamo i potencijalnih kandidata s područja Varaždinske županije, tj. izvan grada Varaždina. Kako smo proračunski korisnik 100 posto financira nas Grad Varaždin.

Tko su Vaši korisnici i s kakvim su oštećenjima?

-Naši korisnici su predivne osobe koje nas trebaju. S obzirom da imamo licencu za rad poludnevnog boravka za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, kako na našem području navedene socijalne usluge nema, korisnici su nam odrasle osobe starije od 21. godinu života s tjelesnim oštećenjima u koje se ubraja: oštećenje vida, oštećenje sluha, gluhosljepoća, oštećenje govorno-glasovne komunikacije, oštećenje lokomotornog sustava, oštećenje središnjeg živčanog sustava, oštećenje perifernog živčanog sustava i mišićnog sustava te oštećenje drugih organa i organskih sustava, a sukladno Rješenju prvostupanjskog tijela vještačenja.

 Korisnici usluge Poludnevnog boravka mogu biti odrasle osobe nakon 21. godine života s tjelesnim oštećenjem nesposobna za rad koja se nalazi u posebno teškim životnim prilikama koje se ne mogu otkloniti primjenom nekih drugih prava iz socijalne skrbi ili na neki drugi način, u slučaju teže invalidnosti ili jače narušenog općeg zdravstvenog stanja, a što utvrđuje Komisija za prijem i otpust korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin na temelju propisane dokumentacije i obrazaca.

Prvenstveno želim napomenuti da je naš osnivač Grad Varaždin, i da suradnju s Gradom Varaždinom moramo pohvaliti, pa je tako i njihova podrška za svaku pohvalu, te se trenutno financiramo samo iz proračuna Grada Varaždina. U bliskoj budućnosti se nadamo i drugim izvorima prihoda.

Programi koje provodimo u sklopu Centra kako sam već  navela jest  poludnevni boravak za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem sa sljedećim aktivnostima:  neposredni rad s korisnicima, potencijalnim kandidatima, osobama na listi čekanja, rad s obitelji korisnika ili zakonskim zastupnicima te rad s ostalim institucijama vezanih za brigu o korisniku. Taj rad podrazumijeva usluge socijalne i edukacijske rehabilitacije, njege i aktivnosti slobodnog vremena koje se biraju prema procjeni zdravstvenog stanja korisnika, njihovim interesima, životnim navikama, motivaciji, sposobnostima i mogućnostima, ali i potrebama. Svrha održavanja aktivnosti za korisnike jest da se pozitivno djeluje na cjelokupno stanje korisnika, a onda neposredno i na članove njihove obitelji. Provodimo kreativne aktivnosti (likovno kreativna radionica), edukativne radionice, glazbene radionice sa terapijskim učinkom, radne aktivnosti (kuharska radionica), šetnje, a sukladno epidemiološkim mjerama planira se i organiziranje izleta, odlasci u kazalište, kino, knjižnicu, posjeta kulturnim događajima.

Poludnevni boravak za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem omogućava korisnicima da radnim danom od 10 do 16 sati budu zbrinuti kada su članovi njihovih obitelji odsutni. Osigurani su im:  prehrana (jedan obrok), dolazak korisnika kroz radni tjedan; najmanje jednom tjedno do svaki radni dan u tjednu u trajanju od 4 do 6 sati dnevno, te sada donacijom specijalnog vozila za osobe s invaliditetom osiguran im je i prijevoz (dolazak u boravak i odlazak kući).

Korisnici poludnevnog boravka prema vlastitim mogućnostima, mogu sudjelovati u aktivnostima  i druženjima po rasporedu.

U kolikoj mjeri je pandemija usporila ili poremetila djelovanje Centra?

 - S obzirom na epidemiološku situaciju sa COVID-19 , pandemija je nažalost poremetila djelovanje Centra jer postoji interes osoba s tjelesnim oštećenjima za naš boravak, no zbog njihovog zdravstvenog stanja naši postojeći korisnici se boje izlaziti iz svojih stanova i kuća, iz svog sigurnog okruženja, da se ne bi zarazili.

Jelena Šamarija, intervju

 

No, ovim putem želimo obavijestiti naše ranjive skupine da naš boravak djeluje sukladno epidemiološkim mjerama i uputama nadležnih institucija te da provodimo sve kako bi osigurali kvalitetu rada, sigurno i zdravo okruženje. Trenutno smo u situaciji da ne možemo odlaziti na društvena događanja, kino, kazalište, nemamo susreta s drugim udrugama, već se držimo našeg prostora Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin te našeg parka u neposrednoj blizini Centra. U ovoj situaciji čak bi bilo dobro da potencijalni kandidati, i korisnici Centra ipak povremeno dođu u Centar jer nije dobro za njihovo mentalno zdravlje da su samo kod kuće. A mi im nudimo sigurno okruženje.

Koje i kakve aktivnosti planirate u narednom periodu?

-I nadalje ćemo imati aktivnosti koje provodimo i sada, od glazbene radionice sa terapijskim učinkom, kuharske radionice, održavanje radionica relaksacije, radionica Misao dana,  obilježavanje prigodnih datuma sa edukativnim učinkom, likovno kreativne radionice radi pripreme za advent i Božić i još mnogo toga. U kontaktu smo i sa volonterima iz srednjih škola i fakulteta no zbog ove situacije sa COVID-19 ih još nismo koristili, no interes volontera postoji. Također planiramo i inkluzivno volontiranje, da naše osobe s invaliditetom volontiraju.

Planiramo održavati zdravstvene, putopisne i druge tribine; izraditi brošure o legislativi koja se odnosi na djelatnost osoba s invaliditetom, promicati prava i interese osoba s kao i suzbijati diskriminaciju; vršiti konstantnu edukaciju radnika, ali i članova obitelji korisnika te vršiti edukaciju lokalne zajednice.

S vremenom planiramo širenje naših socijalnih usluga, no o tome nekom drugom prilikom kada za to dođe vrijeme.

Što biste poručili osobama s invaliditetom?

- S obzirom da našim korisnicima nudimo sigurno okruženje, provodimo sve mjere nadležne epidemiološke službe i Civilnog stožera, nadležnog ministarstva, ovim putem pozivamo naše osobe s invaliditetom, odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem koji žive na području Grada Varaždina i prigradskog naselja da nam se jave putem maila, telefona ili osobnim dolaskom  kako bi koristili naše usluge.

Pravo podnošenja prijave ima svaka odrasla osoba s tjelesnim oštećenjem sukladno Rješenju Prvostupanjskog tijela vještačenja te da živi na području Grada Varaždina. Sve potrebne informacije o prijavi kao i sve potrebne obrasce može se  pronaći na službenoj stranici Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin www.cuz-vz.hr, putem telefona 042/420-825 ili osobnim dolaskom na adresu Graberje 33, Varaždin (prizemlje).

Želimo osobe s invaliditetom učiti pozitivnim promjenama kao što su osamostaljivanje i socijalno uključivanje u život zajednice. Djeca i mladi su naša budućnost bez obzira na svoje poteškoće, oni imaju svoje vrline no, potrebna im je naša pomoć kako bi te vrline došle do izražaja i maksimalno se iskoristile. Zato smo mi tu i čekamo da nam dođete.

Ovim putem želimo svima sretan i blagoslovljen Božić, te zdravu, uspješnu i veselu 2021. godinu!

Anita Blažinović

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti