UDRUGA LA VERNA Palijativna skrb uz geslo 'Dostojanstven život do kraja'

Svaki život je svet i važan. Smrt je njegov sastavni dio. Branimo njegovo dostojanstvo u svojim obiteljima brinući se za naše oboljele članove, promičimo to dostojanstvo u društvu volontirajući ili profesionalnim radom, poručile su Kristina Jadrijević Cvrlje i Đurđa Beraković

 

Udruga 'La Verna' osnovana je 17. ožujka 2017. kako bi nastavila i proširila projekt volontera u palijativnoj skrbi koji je pokrenut još 2009. u Franjevačkom svjetovnom redu u crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu, a više o djelovanju ove udruge doznali smo od volonterki Kristine Jadrijević Cvrlje, Đurđe Beraković i Olivere Kapetanović, koordinatorice volontera.

- Da bismo sačuvali svoj franjevački identitet, udrugu smo nazvali po brdu nedaleko od talijanskog grada Asiza gdje je sveti Franjo dvije godine pred smrt dobio stigme. Način na koji je podnosio trpljenje može biti uzorom svima, osobito našim palijativnim bolesnicima. Udruga pruža podršku upravo njima, teško bolesnima, neizlječivima i umirućima, kao i članovima njihovih obitelji koji žive na području Zagreba.

Jezgru 'La Verne' čini volonterski tim pa tako naši volonteri provode vrijeme s bolesnikom do dva sata tjedno uz psihosocijalnu i duhovnu podršku te pomažu članovima njihove obitelji tako što umjesto njih odlaze u trgovinu, u ljekarnu, pomažu s 'papirologijom' i drugo.

Kroz naše savjetovalište diplomirana socijalna radnica, zasad i jedina zaposlenica u udruzi, u individualnom razgovoru i/ili u grupama podrške pomaže oboljelima i članovima obitelji u posredovanju pri zdravstvenim i socijalnim službama, u planiranju skrbi, u nošenju s nastalim poteškoćama i ukazuje kako pomoći ranjivim članovima unutar obitelji.

Tu je i služba za podršku u žalovanju, također kroz individualni i grupni savjetodavni rad, kako bi se naglasilo koliko je proces žalovanja važan za povratak iz samoće i izolacije nakon smrti bliske osobe. Također, imamo posudionicu pomagala gdje se mogu posuditi pomagala poput bolesničkih kreveta, WC stolica i drugog.

Svim tim uslugama koje su, važno je naglasiti, potpuno besplatne, u udruzi 'La Verna' želimo pridonijeti dostupnosti palijativne skrbi konkretnom pomoći, očuvati istinsko dostojanstvo ljudske osobe stavljajući u središte oboljelog i njegovu obitelj i na taj način ukazati na svetost života. Upravo zbog toga naše je geslo: 'Dostojanstven život do kraja' - kazale su nam volonterke 'La Verne'.

Potrebno je osvijestiti važnost razgovora o kraju

- Bolest, patnja i smrt izazivaju u ljudima neugodne osjećaje zbog kojih se o tim temama rijetko ili uopće ne razgovara ni u obiteljima niti u društvu. Kad dođe neizlječiva bolest, članovi obitelji često izbjegavaju razgovor da ne bi, kako misle, pogoršali stanje bolesnika. Bolesnik pak ne želi opterećivati obitelj. Prijatelji i znanci često izbjegavaju kontakte s oboljelima jer ne znaju što reći i kako se postaviti ili smatraju da obitelji treba mir. Upravo zbog toga palijativni bolesnici često ostanu izolirani jer se pomoć ne traži na vrijeme.

Zbog toga je važno osvijestiti važnost razgovora na kraju života. Isto tako, bolesnik i njegova obitelj, nakon suočavanja s teškom dijagnozom, u sustavu bi morali naći potrebnu podršku - od planiranja daljnje skrbi do upoznavanja sa svim relevantnim institucijama koji bi im mogle biti od pomoći. Suradnja raznih institucija uključenih u skrb o bolesniku je tu ključna. Zato u svom radu djelujemo uvijek nastojeći povezati se s tim institucijama i djelovati što je više moguće timski. Isto tako, uloga volontera u palijativnoj skrbi polako dobiva na važnosti, ali još uvijek nedovoljno s obzirom na potrebe. Budući da naši volonteri posjećuju palijativne bolesnike u njihovom obiteljskom okruženju, iskustvo nam govori da bi sustav palijativne skrbi umirućima trebao pružiti svu moguću podršku da, ako to žele, do kraja ostanu u svom domu i u svojim obiteljima - istaknule su volonterke.

Pandemija otežala pristup pregledima i terapijama

- U vrijeme pandemije koronavirusa, osobito u njenom prvom valu, općenito je otežan pristup specijalističkim pregledima, terapijama i slično. Sigurno se to u nekom dijelu tiče i palijativnih bolesnika. Jasna nam je i potreba reorganizacije zdravstvenog sustava kako bi se pandemija bolesti covid-19 držala pod kontrolom, ali sve to skupa ne bi smjelo dovesti u pitanje medicinsku i svaku drugu skrb koju bi trebao dobiti svaki teški bolesnik, posebno palijativni - ističu iz 'La Verne'.

Udruga 'La Verna' pruža podršku palijativnim bolesnicima i članovima njihovih obitelji i to na način da se koriste onime što im je u tom trenutku od najveće koristi i potrebe - bilo da je to posjeta volontera, stručan savjet i podrška ili posudba medicinskog pomagala.

- Uz sve to, posebno bi naglasili prisutnost - biti tu za nekog. Činjenica da obitelj i bolesnik znaju da mogu zatražiti i dobiti adekvatnu pomoć, već daje određenu sigurnost i svojevrsnu hrabrost da prihvate novonastalu situaciju i da se s njom suoče - kažu volonterke.

- Svaki život je svet i važan. Smrt je njegov sastavni dio. Branimo njegovo dostojanstvo u svojim obiteljima brinući se za naše oboljele članove, promičimo to dostojanstvo u društvu volontirajući ili profesionalnim radom. Pridružite nam se - poručile su Kristina Jadrijević Cvrlje i Đurđa Beraković, volonterke 'La Verne' za kraj.

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti