INTERVJU, SLAVKO MIŠKULIN Novi model zapošljavanja osoba s invaliditetom u Sisku

Invaliditet nije nešto što treba ograničavati pojedinca. Važno je imati motivacije i dobre volje koja je pokretač svega pa uspjeh ne može izostati. Pozitivan stav, nemoj biti minus, poručuje Slavko

 

Autoservis Zibel već 27 godina kao obiteljski obrt pruža usluge autoservisa, te trgovine auto dijelovima i dodatnom opremom. Vlasnik obrta je Slavko Miškulin, po struci autolimar. Slavko je poduzetnik, osoba sa 100-postotnim invaliditetom te ujedno i voditelj servisa više od 20 godina. Autoservis Zibel se u proteklih nekoliko godina, temeljem sve veće baze zadovoljnih kupaca, pozicionirao kao jedan od jačih servisa u Sisku. Do početka 2020. godine, servis je dodatno opremljen najmodernijim specijalističkim alatima i opremom. U lipnju je Slavko dobio pohvalu Grada Siska u području priznanja primjera dobre prakse poslovnog subjekta koji je postigao ravnotežu socijalne osjetljivosti i tržišnog uspjeha.

Ukratko se predstavite čitateljima In Portala i recite nam kako je došlo do Vašeg invaliditeta, kako se nosite s njim?

- Vlasnik sam Zibel, obrta za trgovinu sa sjedištem u Sisku koji posluje od 1991. godine. 2007. godine doživio sam prometnu nesreću, nakon koje imam stopostotni invaliditet.

Nastojim kako u poslovnom, tako i u privatnom životu na invaliditet gledati kao na jednu vrstu motivacije za postizanje ciljeva.

Kako se rodila ideja za zapošljavanje osoba s invaliditetom - koliko ih radi kod vas i na kojim poslovima?

- Zibel, obrt za trgovinu zapošljava četiri osobe s invaliditetom od kojih dvije rade administrativne poslove, reklamiranje i promoviranje firme, istraživanje tržišta. Jedna je zaposlena kao pomoćni radnik u automobilskoj radionici, a moja uloga kao vlasnika je nadzor i provođenje dogovorenih poslova.

Budući da sam i sam osoba s invaliditetom, razumijem s kojim se problemima osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu, a jedan od njih je svakako pronalazak posla. Iz toga se rodila ideja da osobama s invaliditetom pružimo priliku da rade jer itekako mogu doprinijeti poslovanju našeg obrta.

S kakvim se sve izazovima susrećete u poslovanju i jeste li ostvarili kakve financijske olakšice, primjerice subvenciju od ZOSI-a za sebe ili zaposlenike?

- Izazovi i problemi sastavni su dio svakog poslovanja. Svojim primjerom nastojimo svima pokazati kako su osobe s invaliditetom vrijedan dio ovog društva. Grad Sisak prepoznao je naš rad te smo za 2020. godinu dobili nagradu Grada Siska za uspješno poduzetništvo prilagođeno osobama s invaliditetom. Korisnici smo posebnih sredstava u cilju zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa (dodijeljenih po javnim natječajima). Također, koristimo mjesečne subvencije za zaposlene osobe s invaliditetom. Sve navedene poticaje i subvencije ostvarujemo preko ZOSI-ja.

U kojoj mjeri vam je pandemija otežala poslovanje i kakvi su planovi za dalje?

- Pandemija je djelomično otežala poslovanje. U planu nam je daljnje širenje poslovanja.

Što  biste poručili osobama s invaliditetom?

- Invaliditet nije nešto što treba ograničavati pojedinca. Važno je imati motivacije i dobre volje koja je pokretač svega, uz to uspjeh ne može izostati. Pozitivan stav, nemoj biti minus!

 

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti