UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM U Sisačko-moslavačkoj županiji potrebna je pomoć sa svih strana

Hrvatska udruga radnih terapeuta poziva javnost da se pridruži prikupljanju donacija za Malu kuću u Petrinji za pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, a posebno za Sobu čuda

Udruga osoba s invaliditetom, Sisak

 

Nakon razornih potresa koji su 28. i 29. prosinca 2020. pogodili Petrinju, Glinu, Sisak i okolna mjesta, kao i niza dodatnih koji konstantno tresu tlo, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije zatražila je pomoć preko svoje Facebook stranice.

Tako su, uz ostalo, objavili i post o tome koliko su tužni zbog oštećenja Sobe čuda, jedinog terapijskog-rehabilitacijskog prostora za djecu s teškoćama u Sisku, ujedno i prvog doma kojeg su stvorili 'u zajedništvu sa svima i u koji je uloženo more ljubavi'.

Istaknuli su također da se projektne aktivnosti u programu Zaželi - Novim vještinama za bolju zajednicu, nisu prekinule za vrijeme katastrofe.

- Naše žene, iako su same ostale bez krova nad glavom, i dalje obavljaju svoje poslove onoliko koliko je to moguće. Većina žena volontira u nekim od prihvatnih centara.  Svi su korisnici zbrinuti, dostavljaju im se lijekovi i namirnice, ali strah je još uvijek u ljudima jer se zemlja neprestano trese i ne znamo da li će se smiriti. Dok pišem ovu vijest i sama sam već nekoliko puta počela bježati jer nam se svima uvukao strah, a potresi su tu i ne prestaju. Hvala svim ljudima koji su tu koji pomažu, koji su dostavili bilo koji oblik pomoći i koji se tresu s nama zajedno iz dana u dan. Za informaciju broj Stožera civilne zaštite Petrinja 044 515 234, Crveni križ Petrinja 044 815 327. Držite se i molimo se da ovo sve prestane. Zahvalni smo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike što nas podržavaju u ovim nemogućim  uvjetima – stoji u postu.

Hrvatska udruga radnih terapeuta (HURT) istaknula je inicijativu studenata Specijalističkog studija Rana intervencija na ERF-u, a tu je vijest na Facebooku objavio i Studentski zbor ERF-a. Ujedno je pozvala da se svi zajedno pridruže prikupljanju donacija za Malu kuću u Petrinji za pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom i posebno za #sobučuda. Uglavnom, prikupljaju se novčane donacije koje se mogu uplatiti na njihov račun, IBAN: HR3324840081105429603.

- Našim dragim kolegicama iz Male kuće, Natali, Marti, Jasmini, Luni, Veroniki, Maji te kolegama Dini njihovom vodstvu, Dijani Smajo, Aleksandri Milković, Mandi Šalić, Ani Alapić i svim članovima udruge želimo da se tlo napokon smiri i da možemo zajedno krenuti u oporavak, kako bi čuda koja su do sada stvarali i dalje nastave – poručili su iz HURT-a.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije je samostalna, dragovoljna, nestranačka i neprofitna organizacija, u koju se dragovoljno udružuju djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom kod kojih postoje različita tjelesna oštećenja radi ostvarivanja povlastica temeljem članstva u Udruzi i ostvarivanja zakonom zajamčenih prava.

 Udruga ima Malu kuću u Petrinji za pružanje socijalnih usluga djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, urede u Glini i Novskoj za pružanje usluga savjetovanja i informiranja, individualno savjetovanje psihologa, te kreativne i okupacijske aktivnosti s korisnicima. Kontinuirano osigurava i pruža usluge za djecu s teškoćama u razvoju i nekolicinu osoba s invaliditetom s područja gradova Petrinja, Glina, Novska, Sisak, Hrvatska Kostajnica, te općina Donji Kukuruzari, Dvor, Martinska Ves.

Zalaže se za socijalizaciju, integraciju, inkluziju i deinstitucionalizaciju svojih članova, oštro osuđujući stigmu, izolaciju i diskriminaciju nad njima. Udruga je registrirani organizator volontiranja pri Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Razorni potresi poremetili su život mnogih, pa tako i rad udruga koje brinu o osobama s invaliditetom. Tlo se i dalje neumoljivo trese i potrebna je pomoć sa svih strana.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti