CENTAR ZA REHABILITACIJU STANČIĆ Završena druga faza uređenja Senzornog vrta

Vodili smo računa o pristupačnosti, tako da je ovaj prostor dostupan i slabije pokretnim korisnicima s pridruženim intelektualnim i mentalnim teškoćama, te onima u invalidskim kolicima. Oni koji to mogu i žele, imaju priliku razviti aktivniju ulogu, neposredno se baveći njegom biljaka, kazala je Ana Jagatić-Petrinec,voditeljica projekta Senzorni vrt za osobe s invaliditetom u Centru Stančić

 

Donacijom Zagrebačke županije od 15.000. kuna za 2020. godinu, u Centru Stančić je uspješno završeno dodatno uređenje Senzornog vrta. Dobivenim sredstvima uspjeli su postaviti  sustav za navodnjavanje vrta te je zasađeno aromatično i ljekovito bilje. Ukupno je zasađeno 77 novih biljaka koje potiču senzornu stimulaciju i razvoj osjetila  dodira, mirisa  u svrhu provođenja senzorne terapije korisnika.

-Vodili smo računa o pristupačnosti, tako da je ovaj prostor dostupan i slabije pokretnim korisnicima s pridruženim intelektualnim i mentalnim teškoćama, te onima u invalidskim kolicima. Oni koji to mogu i žele, imaju priliku razviti aktivniju ulogu, neposredno se baveći njegom biljaka. Kroz proteklo razdoblje zapaženo je kako boravak u vrtu doprinosi smanjenju napetosti i stresa naših korisnika te ih potiče na razvoj komunikacijskih i socijalnih vještina, što sve zajedno doprinosi poboljšanju njihova zdravlja i  kvalitete  življenja. S obzirom na rastuću svjesnost o zelenim politikama i očuvanje okoliša, naši korisnici su izgradnjom Senzornog vrta potaknuti na uključivanje u aktivnosti vezane uz boravak na otvorenom prostoru. Dio korisnika preuzima sve aktivniju ulogu u održavanju vrta te sudjeluju u okopavanju, čišćenju i njezi  biljaka. Na taj način provode veći dio vremena na svježem zraku, okruženi mirisima i bojama, slušajući zvukove prirode, pjev ptica i žubor vode u malom vrtnom jezercu – kazala je Ana Jagatić-Petrinec,voditeljica projekta Senzorni vrt za osobe s invaliditetom u Centru Stančić.

 

Autorica: Anita Blažinović