Anka Slonjšak u Saboru: Situacija osoba s invaliditetom je neprihvatljiva

Pravobraniteljica je još jednom naglasila kako je neprihvatljivo da se smanjuju sredstava za udruge osoba s invaliditetom, budući da one svojim radom popunjavaju praznine u slučajevima kada država nije u stanju pružiti dostatnu podršku

Pravobraniteljica Anka Slonjšak u izvješću upozorava na usporeno uklanjanje arhitektonskih i komunikacijskih barijera. Navodi da se barijere ne uklanjaju pod izgovorom da nema novca ili da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, a da je kod novih građevina presudan nedostatak i kažnjavanja svjesnog kršenja propisa.

Pravobraniteljica je upozorila i da nema odgovarajuće podrške osobama s invaliditetom, koje se zbog toga smiješta u institucije, što smatra diskriminacijom.

Ističe da nisu napravljeni nikakvi pozitivni pomaci kako bi se sustav skrbništva zamijenio odlučivanjem uz podršku, u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica je još jednom naglasila kako je neprihvatljivo da se smanjuju sredstava za udruge osoba s invaliditetom, budući da one svojim radom popunjavaju praznine u slučajevima kada država nije u stanju pružiti dostatnu podršku.

Sabor bi sutra trebao raspraviti i izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a radni tjedan završiti glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i prijedlog 46 zastupnika SDP-a da se pokrene proces ustavnih promjena kojima bi se propisalo nezastarijevanje politički motiviranih ubojstava.

Hina

Foto: PIXSELL