DOBRA VIJEST Međimurska županija dobila prvu znanstveno-istraživačku ustanovu

Međimurska županija i sjeverozapadna Hrvatska dobile su prvu znanstveno-istraživačku ustanovu za vrhunska istraživanja usmjerena na jačanje znanstvene izvrsnosti, rečeno je u petak u Čakovcu na završnoj konferenciji projekta vrijednog 31,3 milijuna kuna

Metalska jezgra, unutrašnjost ustanove.

 

Voditeljica projekta ‘Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju - Metalska jezgra’ Maša Tomašić podsjetila je da se na strateškom projektu Međimurske županije radilo još od 2013. godine, a samo provođenje projekta trajalo je dvije i pol godine.

- Većina financijskih sredstava i aktivnosti bila je orijentirana na infrastrukturu, na rekonstrukciju ovog impresivnog objekta, na opremanje cijelog objekta te na opremanje dva laboratorija nove znanstveno-istraživačke organizacije - rekla je Tomašić.

Izgradnja istraživačke infrastrukture na prostoru bivše vojarne u Čakovcu, namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici, stvaranju društva znanja te povećanju konkurentnosti metalske i povezanih industrija na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, financirana je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, preko Javnog poziva Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija u iznosu od 31.290.223,12 kuna.

Ravnatelj Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec Mario Šercer naglasio je da su pioniri jer su prva znanstvena institucija kojoj osnivač nije ministarstvo nego županija.

- Radimo na ishođenju dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti koju moramo dobiti od Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja nam je neophodna za prijavu istraživačkih projekata i za partnerstva na drugim projektima u koje se namjeravamo uključiti - rekao je Šercer.

Uz troje zaposlenih, ravnatelj je najavio nova zapošljavanja stručnog kadra odgovarajućeg profila.

Župan Matija Posavec ustvrdio je da je s današnjim danom Međimurje, uz sve ostale ljepote i potencijale, regija znanja i inovacija.

- Često je medijima spomenuto da u standardu zdravstvenog sustava u Hrvatskoj imate kliničke bolničke centre u Zagrebu koji imaju robotski sustav neurokirurških operacija. Dio za uspostavu tog robotskog sustava je rađen ovdje u Metalskoj jezgri - kazao je Posavec te kao ilustraciju mogućnosti koje će imati Metalska jezgra naveo nabavljenu najsuvremeniju opremu u kojoj je i 3D printer, jedini u ovom dijelu Europe, a najbliži takav je u Milanu.

- Kad uzmete sve nacionalne i europske strategije razvoja, piše da je cilj svih zemalja EU neposredno i dugoročno povezivanje znanosti i industrije, transfer znanja u poduzetništvo, razmjena znanja i iskustva i unapređivanje znanstvenog i gospodarskog razvoja. To je propisano i u nacionalnoj strategiji RH 2030., a upravo to mi već činimo - zaključio je međimurski župan.

Nositelj projekta je Međimurska županija, a partneri su Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Međimursko veleučilište u Čakovcu, dok u funkciji operativnih tijela djeluju Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijski centar Međimurje.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti