UDRUGA ZA SAMOZASTUPANJE Krizne situacije pokazuju koliko osobe s invaliditetom trebaju potporu i usluge u zajednici

Rezultati ankete o stanju prava osoba s invaliditetom, COVID-19 Disability Rights Monitor (DRM), provedene u 135 zemalja, potvrdili su loše stanje ljudskih prava osoba s invaliditetom

Prezentacija i govornici, Zoom platforma.

 

Udruga za samozastupanje održala je u petak, 29. siječnja putem Zoom platforme javnu tribinu COVID 19 i ljudska prava osoba s invaliditetom - Neovisno življenje u vrijeme pandemije'. Uvodne govore o utjecaju mjera za suzbijanje širenja epidemije na prava osoba s invaliditetom na tribini održale su Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Kristina Urbanc sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nataša Kokić iz European Network on independent Living i Senada Halilčević, samozastupnica ispred Udruge za samozastupanje. Raspravu je moderirao Damjan Janjušević.

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobe s invaliditetom su do sada činile 11,9 posto među zaraženima koronavirusom i čak 37,7 posto umrlih od covida-19 u Hrvatskoj. Što se tiče prava osoba s invaliditetom u proteklih godinu dana, korona kriza je pokazala sve nedostatke u ostvarivanju prava ove skupine, od prava na kretanje korisnika socijalnih institucija, do prava na usluge u zajednici, pa i zdravstvenu skrb. Prve mjere i javnozdravstvene upute i preporuke otežale su pružanje usluga osobama s invaliditetom, poput potpore u obitelji za osobe Kristina Urbanckoje žive u vlastitim domovima, dolazak asistenata te pružanje dnevnog boravka, radionica i drugih usluga koje provode organizacije i udruge. Također, djeca s invaliditetom nisu mogla sudjelovati u online nastavi. Naš ured uputio je niz preporuka o tome kakve bi se protuepidemijske mjere trebale propisivati, ali tijekom cijele prošle godine pokazalo se da nitko nije htio preuzeti odgovornost za kršenje prava osoba s invaliditetom, posebno za one koji žive u ustanovama. Korisnici ustanova nisu mogli izlaziti iz njih, no i nakon prihvaćanja naših preporuka popuštanje mjera nije bilo za sve, nego samo za one ustanove koje su htjele prihvatiti te preporuke. Upravo ovakve 'krizne situacije' upozoravaju na to koliko osobe s invaliditetom trebaju potporu i usluge u zajednici, a vezano uz neovisno življenje - iznijela je pravobraniteljica Anka Slonjšak.

Kristina Urbanc posebno je istaknula težak položaj osoba koje su smještene u institucije jer su bile zatvorene u svoja četiri zida, a čak im je bilo onemogućeno korištenje zajedničkih prostorija.

- Mnoge usluge su izostale, a narušeno je i mentalno i fizičko zdravlje zbog nedostatka zdravstvenih usluga i terapijskih postupaka. Došlo je do zaštitnog i patronizirajućeg odnosa, pogotovo prema osoba u ustanovama. Ova kriza je ujedno i prilika za propitivanje dosadašnjih pristupa, gdje smo sada i što to nije bilo dobro ni prije krize. Osobe s invaliditetom sada imaju otežan pristup zdravstvenim uslugama, uslugama s područja socijalne skrbi, imaju povećani rizik Anka Slonjšakod nasilja u obitelji, otežano funkcioniraju institucije i sustav, ograničeno im je samostalno kretanje, nametnule su se specifične poteškoće u obrazovanju, a tu je i rizik od gubitka posla za njih i članove obitelji - kazala je redovita profesorica iz Studijskog centra socijalnog rada.

Rezultati ankete o stanju prava osoba s invaliditetom, COVID-19 Disability Rights Monitor (DRM), provedene u 135 zemalja, potvrdili su loše stanje ljudskih prava osoba s invaliditetom.

- Općenito, nezadovoljni smo procesom deinstitualizacije, traje godinama pa se zaustavi, ide stihijski, bez plana. Kada smo dobili rezultate same ankete, vidjeli smo da su problemi isti u svim zemljama, a to su anksioznost, strah, izolacija, strah od nedostatka informacija, zdravstvenih usluga, bojazan zbog nedostatka hrane, opreme. Cijelo istraživanje reflektira neuspjeh da se zaštite prava osoba s invaliditetom.

- Naša preporuka je da se pri donošenju sljedećih mjera zajamči puno sudjelovanje osoba s invaliditetom, omogućiti pristup uslugama u zajednici te uzme u obzir perspektiva osoba s invaliditetom - kazala je Nataša Kokić iz European Network on independent Living.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti