UDRUGA OSOBA S AMPUTACIJOM UDOVA Psihološke radionice podrške za osobe s invaliditetom

Ideja radionica koje se održavaju 15. i 22. veljače je poslati poruku pojedincima da nisu sami tijekom pandemije i dati im savjete i tehnike za nošenje sa stresom. Prema istraživanjima tijekom pandemije, čak 25 posto osoba s invaliditetom nije imalo pristup hrani i lijekovima

Snimka zaslona s radionice, Zoom aplikacija.

 

Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije provodi projekt psihološke podrške za svoje članove i svu zainteresiranu javnost. U tu svrhu, u suradnji s Uredom za zdravstvo Grada Zagreba, organizirane su online radionice na kojima zainteresirani mogu dobiti korisne savjete i tehnike kako se nositi s trenutačnom situacijom uzrokovanom pandemijom koronavirusa i potresima koji su zadesili Hrvatsku tijekom 2020. godine. Radionice vodi Anita Lauri Korajlija, predstojnica Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i članica Izvršnog odbora udruge amputiranih Zagreb.

Radionice se održavaju svaki ponedjeljak u veljači od 18 do 19:30 sati putem platforme Zoom, a na radionicu pod nazivom 'Strategije nošenja sa svakodnevnim stresom' koja će se održati danas, 15. veljače 2021. od 18 sati, možete pristupiti putem ovog linka. Događaj će ujedno biti prenošen i na Facebook stranici udruge.

Prema trenutno dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji živi 146.985 osoba s invaliditetom od čega oko 823 osoba s amputacijom udova.

Snimka zaslona s radionice, Zoom aplikacija.- Problemi s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u vrijeme covid-19 krize postali su još dublji. Podrškom kroz radionice želimo poručiti da oni nisu sami i da im želimo pružiti podršku i alate kako bi se lakše nosili sa situacijom. Radionica je otvorena i za sve ostale građane jer ćemo lakše prebroditi teške trenutke u zajedništvu i međusobnoj podršci - rekla je profesorica Anita Lauri Korajlija.

Prema globalnom istraživanju Disability Right Monitor organizacije, covid-19 je imao velike posljedice na osobe s invaliditetom: povećanje anksioznosti i straha, zabrinutost za egzistenciju, zdravlje i život, izolaciju, strah zbog nedostatka informacija, zdravstvenih usluga, hrane i opreme. Kao posebno izložene skupine ističu se djeca, beskućnici, ženske osobe i osobe u ruralnim područjima.

Zajednički problem u gotovo svim zemljama je neuspjeh zaštite prava osoba s invaliditetom, a čak 25 posto ispitanika navelo je kako osobe s invaliditetom nisu imale pristup hrani i lijekovima. Djeca s teškoćama u razvoju su isključena iz obrazovanja i rehabilitacijskih postupaka. U posebnom riziku su žene i djevojke s invaliditetom kao žrtve nasilja. U nekim slučajevima osobama s invaliditetom izravno je uskraćen pristup liječenju za covid-19 zbog njihovog invaliditeta.

- Kod nas je još teža situacija, jer smo imali i potres. Organiziranjem podrške, udruga amputiranih želi osnažiti sve sudionike i dati doprinos poboljšanju u ovim zahtjevnim vremenima - istaknula je Ana Sršen.

Anita Lauri Korajlija- Stres je neizbježan dio našeg života, no istovremeno je doživljaj stresa pod našom kontrolom. Naučimo kako se uspješnije nositi sa stresom kako bi očuvali svoje tjelesno i mentalno zdravlje - poručuje nam voditeljica radionice profesorica Lauri Korajlija.

Inače, do sada su održane dvije radionice na temu 'Potres' i 'Samopomoć' na kojima su sudjelovali kapetan hrvatske reprezentacije u paraodbojci Ivan Ćosić, reprezentativac u košarci u kolicima Damjan Lisska i Ana Sršen, bivša paralimpijka i predsjednica udruge amputiranih Zagreb.

Projekt se održava u sklopu projekta RESETiraj se - REhabilitacija, Stručne Edukacije i Transformacija u partnerstvu s Invalidskim odbojkaškim klubom Zagreb i Uredom za zdravstvo Grada Zagreba.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti