MS NET - MREŽA SURADNJE Prva kampanja o bitnosti fizioterapeuta i redovite fizičke aktivnosti

Kako bi samostalno mogli obavljati vježbe u sklopu projekta 'MS NET - Mreža suradnje', organiziran je trening oboljelih s fizioterapeutom, a jedan od projektnih ciljeva je fizikalnu terapiju omogućiti svima jer još uvijek nije jednako dostupna osobama koje žive u manjim sredinama

Mateja Zirdum, Vladimir Delač i Ivan Jelčić.

 

U sklopu projekta 'MS NET - Mreža suradnje', organizirana je prva kampanja projekta s ciljem podizanja svijesti o socijalnim - fizioterapeutskim uslugama za osobe s invaliditetom. Jedna od aktivnosti bila je i medijsko predstavljanje važnosti fizioterapeuta i redovite fizičke aktivnosti koja doprinosi kvalitetnijem životu oboljelih od MS-a.

Nositelj projekta 'MS NET - Mreža suradnje' je Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a partneri su Savez društava multiple skleroze Hrvatske, DMS Osječko-baranjske županije, Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije, DMS Virovitičko-podravske županije. Vrijednost projekta je 1.494.090,31 kuna te je financiran u 100 posto iznosu iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda te Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

- Projektni cilj je omogućiti članovima partnerskih udruga i njihovim obiteljima unapređenje kvalitete života kroz pružanje novih poboljšanih socijalnih usluga (opremanje prostora za rad, prilagođeno vozilo, edukacije te grupe podrške). Važna uloga u svemu je i organizacija kampanja kojima je cilj informiranje javnosti i podizanje svijesti građana o MS-u - rekla je voditeljica projekta Mateja Zirdum.

Kako bi samostalno mogli obavljati vježbe u sklopu projekta 'MS NET - Mreža suradnje', organiziran je trening oboljelih s fizioterapeutom, a jedan od projektnih ciljeva je fizikalnu terapiju omogućiti svima jer još uvijek nije jednako dostupna osobama koje žive u manjim sredinama.

U partnerskim udrugama organizirani su grupni i individualni treninzi za oboljele i članove njihovih obitelji te edukacije. Važna edukacija za fizioterapeute, posebno onih koji rade s oboljelima od multiple skleroze, je nedavno održana u Pakracu. Radi se o Bobath konceptu, a edukator je bio Siniša Almaši.

- Sretan sam što smo ovako umreženi i vjerujem da će nova znanja doprinijeti kvaliteti života oboljelih od MS-a - rekao je Ivan Jelčić, fizioterapeut Društva multiple skleroze BPŽ.

Vladimir Delač, član Društva multiple skleroze BPŽ, apelirao je na važnost fizioterapeutske usluge za oboljele od MS-a te dao poticaj da se oboljeli učlane u udrugu kako bi im ta usluga postala dostupnija.

- Nezamislivo bi mi bilo bez fizioterapeutskih aktivnosti u udruzi, a Ivan je ne samo fizioterapeut, nego i prijatelj - rekao je član udruge Vladimir Delač.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti