ZAGREB Službeno otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec

Novootvoreni Centar osnovan je radi pružanja socijalnih usluga u zajednici, i to djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim i odraslim osobama s invaliditetom

Uzvanici (Milan Bandić) u razgovoru sa stanovnicima Centra.

 

- Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec osigurava nadstandardnu skrb za naše sugrađane te je još jedan dokaz da je Zagreb grad jednakih mogućnosti za sve - rekao je u utorak gradonačelnik Milan Bandić na svečanom otvorenju Centra - javne ustanove socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb. Dodao je da je novootvoreni Centar rezultat sinergije više čimbenika, od integracije, mobilnosti, susretljivosti, solidarnosti do pristupačnosti Grada Zagreb i nevladinih udruga, objavljeno je na stranici Zagreb.hr.

Centar Novi Jelkovec je osnovan radi pružanja socijalnih usluga u zajednici, i to djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim i odraslim osobama s invaliditetom.

Odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, Grad Zagreb je u prosincu 2017. pokrenuo postupak utemeljenja ustanove za pružanje socijalnih usluga, unutar čega je predviđen i smještaj za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom s organiziranim stanovanjem uz podršku i uslugu boravka s pet stambenih zajednica. Riječ je o organiziranom stanovanju što je najsličnije obiteljskomu. U svakoj stambenoj zajednici je predviđeno stanovanje petero korisnika s dvadesetčetverosatnom stručnom podrškom.

Rezanje vrpce pri otvorenju Centra.U 2019. je Grad Zagreb opremio, a Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec je preuzeo osam prostora na adresama Brune Bjelinskog 9 do 17 i Ladislava Šabana 6 pa se usluga organiziranog stanovanja pruža od 2. studenog 2020. U centru je trenutno sedmero korisnika usluge organiziranog stanovanja sa sveobuhvatnom podrškom. Zbog covid-19 pandemije smještaj je usporeniji, no u naredna tri mjeseca se očekuje potpuna popunjenost smještajnih kapaciteta.

Centar Novi Jelkovec u svojim novouređenim prostorima pruža uslugu organiziranog stanovanja te poludnevnog/cjelodnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem. Uz timsku podršku stručnih radnika, osobe s invaliditetom se maksimalno uključuju u život lokalne zajednice te se potiče njihov samostalan život uz potporu. Poštivajući visoke standarde, osobama s tjelesnim oštećenjem je omogućeno korištenje vlastitih sposobnosti i potencijala te socijalna integracija uz individualizaciju potreba i mogućnosti.

Multidisciplinarnim pristupom u radu s korisnicima, mrežom izvaninstitucijskih usluga, povezivanjem odgojno-obrazovnih, kulturnih i sportskih ustanova te udruga koje djeluju u zajednici, Centar postaje primjerom socijalne inovativnosti. Važno je naglasiti da se radi o jedinom organiziranom stanovanju za osobe s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj. Prostori udruga (SOIH, Društvo distrofičara Zagreb, CeDePe i Hupt) i Centra se protežu na više od 2.600 metara kvadratnih, a u njihovo uređenje i opremanje je uloženo preko 14 milijuna kuna iz proračuna Grada Zagreba.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti