SARAJEVO Predstavljen projekt 'Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje'

Cilj tog projekta je animirati javnost, nadležne institucije i relevantne organizacije o važnosti iznalaženja odgovarajućeg sustavnog odgovora na različite oblike nasilja kojem su osobe s invaliditetom izložene

Nasilje nad ženom u kolicima, ilustracija.

 

Pojave i oblici seksualno i rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom nisu u dovoljnoj mjeri prepoznati, niti na adekvatan način tretirani i sankcionirani u Bosansko-hercegovačkom društvu.

Istaknuto je to 16. veljače 2021. na okruglom stolu u Sarajevu, na kojem je u organizaciji Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i u partnerstvu s Informativnim centrom za osobe s invaliditetom 'Lotos' iz Tuzle, predstavljen projekt po nazivom 'Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja', objavila je Fena.

Cilj tog projekta je animirati javnost, nadležne institucije i relevantne organizacije o važnosti iznalaženja odgovarajućeg sustavnog odgovora na različite oblike nasilja kojem su osobe s invaliditetom izložene, uključujući pojave kao što su nasilje u obitelji, odnosno psihičko i fizičko nasilje te ekonomsko, seksualno i rodno zasnovano nasilje.

Kako je uime organizatora skupa istaknuo direktor udruženja slijepih KS Fikret Zuko, spomenuti projekt nudi novi pristup u sagledavanju problema s kojima se, između ostalog, susreću osobe s invaliditetom.

- Gotovo u pravilu, dosad smo se bavili, generalno, ljudskim pravima osoba s invaliditetom, njihovim statusom u društvu, školovanjem, zapošljavanjem… Međutim, uvijek smo bili svjesni da postoji i rodno zasnovano nasilje nad tim osobama, iako se o tome nikada nije puno govorilo - kazao je Zuko.

Ocijenio je kako ovaj novi projekt u prvi plan stavlja upravo probleme koji proizlaze iz nasilja nad osobama s invaliditetom i orijentiran je prema jačanju kapaciteta za suzbijanje te pojave, uključujući strateški i zakonski okvir, kao i sustavni pristup vlasti, odnosno donositelja odluka u BiH.

Na potrebu jačanja kapaciteta organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom ukazala je i program-koordinatorica Informativnog centra 'Lotos' Sandra Marković.

Podcrtala je kako to, osim informacija i pokazatelja koji su proistekli iz određenih istraživanja, podrazumijeva educiranje i ohrabrivanje onih koji su u riziku, ili su neposredno izloženi određenim oblicima nasilja, da to nasilje prijave.

Istovremeno, pojašnjava kako bi u tom kontekstu svaka organizacija morala imati educirane kontakt-osobe kojima se potencijalne žrtve mogu obratiti za pomoć, odnosno savjet i jasnu uputu o tome gdje i kome mogu prijaviti eventualno nasilje.

- Naša želja je utjecati i na širu javnost, objasniti ljudima da osobe s invaliditetom nisu pošteđene nasilja, te da su u mnogo većem riziku nego opća populacija, upravo zbog ovisničke pozicije u odnosu na počinitelje nasilja - precizirala je Marković.

Regionalna koordinatorica 'MyRighta' Binasa Goralija naglasila je, također, kako institucije sustava, kao ni same organizacije osoba s invaliditetom, ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri postojanje rodno zasnovanog nasilja koje dodatno ugrožava ionako težak položaj te populacije.

Mišljenja je kako je veoma važno da nadležne institucije i relevantne organizacije prate stanje na tom planu i na adekvatan način reagiraju, te djeluju preventivno kako bi se pojave nasilja suzbile u najvećoj mogućoj mjeri.

Goralija ističe kako, nažalost, nema puno informacija o počinjenom nasilju, te da je prvi korak da oni koji su izloženi nasilju postanu svjesni toga, kao i mogućnosti da javno reagiraju i budu na odgovarajući način zaštićeni.

Sudionici okruglog stola elaborirali su širi kontekst statusa osoba s invaliditetom, s fokusom na njihovu stigmatizaciju po pitanju invaliditeta i roda, ali i načine na koji institucije najefikasnije mogu odgovoriti na ta pitanja.

Stoga su, osim organizacija koje okupljaju osobe s invaliditetom, na skup pozvani i predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija vlasti.

Projekt 'Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja' se realizira uz podršku organizacija MyRight - Empowers people with disabilities i Radio Hjälpen iz Švedske.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti