DVA KORAKA DALJE Terapijski pas Rico stigao u Dnevni centar Vrbovec

Kroz igru s Ricom djecu učimo da budu ustrajni u nekoj aktivnosti, potičemo i socijalnu interakciju između djece, navodi dio mogućnosti u radu s djecom Josipa Nišandžić, psihologinja i voditeljica terapijskog psa

Dječak s teškoćama s Ricom.

 

Kao iskorak u rehabilitaciji djece s poteškoćama u razvoju u Dnevnom centru Vrbovec, dislociranoj jedinici Centra za rehabilitaciju Stančić, nabavljen je terapijski pas. Dvogodišnji labrador Rico prošao je sve potrebne edukacije za rad s djecom u Centru za rehabilitaciju Silver te je njegovim dolaskom realizirana još jedna stavka vrijednog projekta Dva koraka dalje.

Dječak s teškoćama s Ricom, leže.Voditeljica ovog terapijskog psa je Josipa Nišandžić, po struci psihologinja, koja je također stručno educirana kako bi znala Ricove mogućnosti te ih primjenila u radu s djecom u spomenutom Dnevnom centru.

- Rico je djeci prvenstveno motivacija i s njim se kroz igru može doista jako puno učiniti. Trenutno se prilagođava radnom mjestu gdje ga uključujem u aktivnosti s djecom. Učim ih kako se ponašati prema psu i brinuti o njemu, moraju brinuti da ne stanu na njega, a to sve spada u brigu za druge te se učimo uvažavati tuđe potrebe i želje. Kroz igru s Ricom učimo ih da budu ustrajni u nekoj aktivnosti, potičemo i socijalnu interakciju između djece - navodi psihologinja i voditeljica terapijskog psa dio mogućnosti u radu s djecom.

Pas Rico leži.U Dnevnom centru Vrbovec trenutno je 48 djece prosječne dobi od pet godina. Najmlađi korisnici Centra su trogodišnja djeca dok najstariji ima 13 godina, a njihove poteškoće su različite; intelektualne, emocionalne ili poteškoće u ponašanju. Vlasnik Rica koji skrbi o njegovu zdravlju te pokriva troškove jest Centar Stančić, a ovaj terapijski pas živi sa svojom voditeljicom Josipom. Vrijednost nabave te obuke Rica i edukacije njegove voditeljice iznosi 102.220 kuna. Dio je to aktivnosti projekta Dva koraka dalje sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda za regionalni razvoj kojemu je cilj planiranim aktivnostima poboljšati te povećati opseg socijalnih usluga u zajednici. Među njima su i usluge kojima se namjerava osigurati uvjete za povećanje socijalne uključenosti djece s teškoćama i odraslih osoba s invaliditetom.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti