NOVI PROJEKT UDRUGE ZAMISLI Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente

Imao sam puno više vremena za sebe jer nisam morao previše umarati oči za učenje, što za jednu visoko slabovidnu osobu jako puno znači, kazao je Jurica Pejaković, student Zdravstvenog veleučilišta Zagreb

Brajica, ilustracija

 

Udruga Zamisli ovih je dana uspješno okončala projekt 'Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente VII'. Cilj je projekta studentima s oštećenjem vida pružiti priliku za ravnopravno studiranje, odnosno pružiti im pristup cjelokupnoj literaturi koja im je potrebna tijekom studija.

Projekt se provodio u partnerstvu s Fakultetom organizacije i informatike, Sveučilištem u Rijeci, Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Zdravstvenim veleučilištem Zagreb.

Kroz projekt je prilagođeno 39 naslova literature za devet slijepih i slabovidnih studenata. Kako je projekt utjecao na svakodnevni život korisnika?

- Imao sam puno više vremena za sebe jer nisam morao previše umarati oči za učenje, što za jednu visoko slabovidnu osobu jako puno znači - kazao je Jurica Pejaković, student ZVU-a.

 - Sudjelovanje u projektu rasteretilo me je traženja i skeniranja literature koja mi nije dostupna - objašnjava Augustin Lukić, student FOl-ja, te dodaje: - Literatura mi je prilagođena prema mojim potrebama i stigla je u neočekivano brzom roku, što mi je jako bitno za uspješno studiranje.

- Imam više vremena za druženje, slobodne aktivnosti, odrađivanje nekih drugih stvari koje svakodnevno moram obavljati. Jednostavno, uz ovaj mi je projekt studentski život bezbrižniji i jednostavniji - zaključuje Danijela Vidas, studentica EFZG-a.

Projekt 'Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente VII' trajao je do 28. veljače, a financiralo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Klaudija Klanjčić

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti