MOJA PRIČA Višnja Majsec Sobota

Brojne su reference koje Višnju Majsec Sobota svrstavaju u uistinu sjajne osobe koje obogaćuju naš javni prostor. Nama na In Portalu najdraža je ona da svojim redovnim kolumnama petkom bilježi sve više klikova i pozitivnih komentara

Višnja Majsec Sobota

 

Višnja Majsec Sobota diplomirala je psihologiju i ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Završila je edukaciju za menadžera ljudskih potencijala, edukaciju za timski rad te za job coaching osoba s invaliditetom. Rukovoditeljica je Službe za rehabilitaciju u ustanovi URIHO, najvećoj zaštitnoj radionici za osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj.

To su tek neke reference koje opisuju našu Višnju, našu jer svojim redovnim kolumnama na In Portalu, petkom, izaziva silno zadovoljstvo uredništva i sve brojnijeg čitateljstva.

Nastavimo. Autorica je niza stručno-znanstvenih radova, te koautor u znanstvenim projektima vezanim uz problematiku osoba s invaliditetom. Bavi se profesionalnom rehabilitacijom osoba s invaliditetom, selekcijom kadrova, motivacijom, razvojem znanja, vještina i kompetencija osoba s invaliditetom, praćenjem učinka, radnom i osobnom asistencijom, psiho-socijalnom (re)integracijom te kreiranjem novih rehabilitacijskih programa s ciljem poboljšanja kvalitete života i povećanja radnih mogućnosti osoba s invaliditetom.

- Što reći? Za početak, od srca sam zahvalna i In Portalu i URIHO-voj web stranici što su mi omogućili objavljivanje mojih (stručnih) tekstova - započinje svoju priču Višnja.

- Naime, već dugi niz godina bavim se mišlju da napišem stručnu knjigu iz područja profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom za što mi je do sada nedostajalo dovoljno kontinuiranog slobodnog vremena (ne dobivaju bez razloga sveučilišni profesori slobodne studijske godine). Imam jako puno mojih stručnih tekstova, projekata, kao i stručno-znanstvenih Višnja Majsec Sobotaradova, koji su nastali, objavljeni su i prezentirani tijekom mog četrdesetgodišnjeg radnog staža u domovini i izvan nje. Uz to imam kutije i kutije dokumenata, podataka i zabilješki, koje sam skupljala desetljećima, a koje bi u obliku zapisa ili možda neke knjige mogle ugledati svjetlo dana.

Kad je u proljeće prošle godine krenula prvo koronakriza, a onda pandemija, a i za toga i potres u Zagrebu, kad smo se zatvorili u lockdown, svakodnevno sam bila u podržavajućim, motivirajućim kontaktima (mailom i telefonom) s mojim suradnicima kako bismo jedni druge držali 'iznad vode'. U jednom trenutku osjetila sam snažnu potrebu izaći iz tih okvira i obratiti se i onima koje izravno ne poznam, a kojima bi moja napisana riječ možda mogla biti od pomoći. I tako je 26. ožujka 2020. krenulo… Dragi nam In Portal, kao i naša URIHO-va web stranica postali su moj novi prozor koji je otvoren prema znanim i neznanim čitateljima.

Moj život i moj posao svakodnevna je komunikacija, izravna ili posredna. Riječi su to izgovorene ili napisane, one koje idu u susret ljudima i njihovim potrebama.

Tekstovi koje pišem spoj su jednostavnog pojašnjavanja i povezivanja psihologijskih pojmova s aktualnostima života, osobnih razmišljanja te iznad svega, gdje god je to moguće, odašiljanja motivirajućih poruka jer - motivacija je najvažniji dio naših života.

Pisanje je i svojevrsna terapija (tzv. ekspresivno pisanje), koje i meni pomaže nositi se s novovjekim izazovima. Kada se 29. prosinca 2020. godine dogodio potres na Baniji, moje riječi su na neko vrijeme gotovo presahnule. Bio je to za mene jaki traumatski doživljaj iz kojega sam se postepeno pridizala, a pisanje i želja da i dalje budem od pomoći su mi u tome jako pomogli.

Mirovina, u koju sam otišla 10. veljače ove godine, nakon 40 godina kontinuiranog rada u URIHO-u (bivšem DIOZ-u), otvorila mi je nove vidike i nove mogućnosti pisanja. Uskoro krećem s mojim blogom u kojem ću objavljivati feljtone, eseje i različite informacije i tekstove iz područja kojim sam se sve ovo vrijeme bavila i, naravno, iz drage mi psihologije, ne udaljavajući se pri tome od svakodnevice. Za to se, s velikim veseljem, pripremam.

Jer, kao što sam rekla, riječi, napisane ili izgovorene, moj su život, one su jedna od mojih priča.

I zato, još jednom hvala i In Portalu i URIHO-voj web stranici na ukazanom mi povjerenju – zaključila je svoju priču naša draga Višnja.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti