OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Nedavno osnovana inicijativa želi poboljšati uvjete rada osobnih asistenata

Cilj inicijative je, kažu, unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima

Viual inicijative.

 

Redakciji In Portala javili su se predstavnici nedavno osnovane inicijative Osobni asistenti zajedno. Javili su se na pravo mjesto pa predstavimo ih za sada kroz osnovno, a kasnije i kroz intervju.

Inicijativu Osobni asistenti zajedno pokrenuli su udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osoba s invaliditetom.

Cilj inicijative je, kažu, unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

- Položaj osobnih asistenata/ica je nezavidan: većinom rade na pola radnog vremena, za plaću koja u punom radnom vremenu iznosi 4.000 kuna, a ni tada nije dovoljna za pokriće osnovnih životnih troškova. Uglavnom rade na određeno vrijeme, što znači nesigurnost i nemogućnost planiranja života. Tu je još cijeli niz problema koji pogađa i korisnike usluge te osobne asistente, a koji proizlaze iz činjenice da je cijeli sustav osobne asistencije neuređen te podfinanciran - istaknuli su.

- Zbog navedenog, nastojimo se povezati s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije, kako bi zajednički radili na prijedlozima za poboljšanje funkcioniranja sustava, kako bi poboljšali uvjete rada osobnih asistenata/ica i time podigli i kvalitetu usluge osobne asistencije. Neposredni cilj inicijative je sindikalno organizirati osobne asistente, kako bi se kroz sindikat štitila njihova radnička prava, dok je dugoročni cilj zagovarati kvalitetne promjene u zakonodavstvu i načinu financiranja cjelokupnog sustava osobne asistencije - poručili su iz inicijtive Osobni asistenti zajedno.

Preko Facebook stranice Osobni asistenti zajedno pokrenuli su javnu kampanju podizanja vidljivosti problema unutar sustava osobne asistencije i zagovaranja kvalitetnih rješenja pa ih svakako popratite  i podržite.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti