PARAATLETIKA U SPLITU Velimir Šandor ostvario najbolji rezultat na svijetu u njegovoj kategoriji tjelesnog oštećenja

Vjerujem da će daljina diska ići još dalje za dva tjedna na Croatia openu u Puli. Trenutno se nalazim na četvrtom mjestu svjetske rang liste i vjerujem da ću 31. ožujka konačno udariti vizu za odlazak u Tokio na 16. Paraolimpijske igre, veli Šandor

Velimir Šandor

 

Jučer je na atletskim borilištima Parka mladeži u Splitu održan tradicionalni Zimski bacački miting u sklopu kojeg su nastupili i hrvatski paraatletičari.

Ponajbolji rezultat ostvario je Velikogoričanin Velimir Šandor koji je disk bacio na 19,92 metra. To je u ovom trenutku ponajbolji rezultat na svijetu u njegovoj kategoriji tjelesnog oštećenja.

- Prije svega, moram čestitati organizatorima ovog natjecanja koji su omogućili da mi paratletičari na početku paraolimpijske godine možemo testirati trenutnu formu. Osobno sam zadovoljan jer svih šest mojih hitaca su letjeli preko 19 metara. Tehničkom izvedbom sam izuzetno zadovoljan, jer su odlično odrađeni - govori paraolimpijac Velimir Šandor.

- Vjerujem da će daljina diska ići još dalje za dva tjedna na Croatia openu u Puli. Trenutno se nalazim na četvrtom mjestu svjetske rang liste i vjerujem da ću 31. ožujka konačno udariti vizu za odlazak u Tokio na 16. Paraolimpijske igre. U punom sam trenažnom procesu, jer dva puta dnevno imam treninge snage i same tehnike. Na treninzima bacam disk od 1,5 kg, a moj natjecateljski disk težak je 1 kg. Tako da, sve u svemu, za početak sezone sam izuzetno zadovoljan. Od većih natjecanja u lipnju me očekuje Europsko prvenstvo u Poljskoj, a potom vjerujem da ću se natjecati za medalju u Tokiju, jer valja obraniti broncu iz Rija, a za to sigurno moram baciti svoj novi osobni i državni rekord koji je trenutno 20,14 metara - zaključio je Šandor.

- Hrvatski paraatletičari su, s obzirom na početak sezone i trenažnog procesa koji je u punom tjeku, ostvarili izuzetno dobre rezultate - naglašava izbornik Damjan Sedić.

- Uz Velimira Šandora i Ivana Katanušića, koji je disk bacio na 60,66 metara, valja istaknuti Erika Fabijana Kaurina koji je kuglu bacio na 14,49 metara, čime je prebacio A paraolimpijsku normu. Marijan Presrečan u kugli svoje kategorije tjelesnog oštečenja s daljinom od 7,70 metara također s osobnim rekordom prebacio je A paraolimpijsku normu. Ana Gradečak također u kugli bacila je najbolji ovogodišnji europski rezultat od 7,48 metara. Sve u svemu, mogu reći da su evidentni kandidati za Tokio na visokom nivou forme, a njihov iskorak očekujem u lipnju na europskom prvenstvu. Od potencijalnih putnika svakako se nametnuo Presrečan i Erik Fabijan Kaurić. Prvi krug putnika za Tokio se zatvara 1. travnja, a konačnu listu zaključujemo 15. lipnja, tako da vjerujem da ćemo u Tokiju imati jedanaest paraatletičara - zaključio je izbornik Sedić.

Darko Matić/HPO