HZZO Izmjena Pravilnika o uvjetima ostvarivanja prava na bolničko liječenje

Podsjećamo da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uvrstio prijedlog udruga i saveza osoba s invaliditetom i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, vezano za osiguravanje pratnje osobama s invaliditetom starijima od 18 godina prilikom medicinske rehabilitacije

HZZO kartice, ilustracija.

 

Naime, Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući od početka veljače 2021. omogućuje: 'Kada je u provođenju rehabilitacije osigurane osobe starije od 18 godina života zbog nužnosti pružanja pomoći koja nije obuhvaćena programom provođenja rehabilitacije (aspiracija dišnog sustava, hranjenje, samostalno obavljanje fizioloških potreba) potrebna prisutnost druge osobe, liječničko povjerenstvo Zavoda iznimno može odobriti boravak uz osiguranu osobu u specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju osiguranoj osobi - jednom od roditelja, skrbniku ili drugoj osobi koja može pružiti pomoć koja nije obuhvaćena programom rehabilitacije'.

Ovaj Pravilnik stupio je na snagu prvoga dana od dana objave u 'Narodnim novinama', a datum tiskanog izdanja 'Narodnih novina' broj 9/21 bio je 3. veljače 2021. godine.

Navedeni Pravilnik donijelo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje na 18. sjednici održanoj 28. siječnja 2021., a potpisao ga je predsjednik tog Vijeća prof. dr. sc. Drago Prgomet, dr. med. spec.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti