UIR ZAGREBA Kako ćemo u doba korone obilježiti Nacionalni dan invalida rada

U Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenom u studenom 2020., bilo je registrirano 142.810 osoba s invaliditetom. Tako osobe s invaliditetom čine 12,79 posto ukupnog stanovništva Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Zaposlenik s invaliditetom

 

Umjesto tradicionalnog okupljanja i druženja u povodu 21. ožujka Nacionalnog dana invalida rada, Udruga invalida rada Zagreba (UIR) ove će ga godine, zbog pandemije koronavirusa, obilježiti online programima u ponedjeljak.

Predavanje 'Kreativni u pandemiji' održat će socijalna radnica Danijela Smitka iz Doma za starije osobe Trnje, a bit će objavljeno na YouTube kanalu UIR Zagreba, navodi se u priopćenju. 

Uz predavanje, postavljena je i online izložba fotografija, crteža i kreativnih rukotvorina članova UIR Zagreba koja će također biti objavljena.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada - 21. ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom i na predrasude i poteškoće s kojima su te osobe svakodnevno suočene.

UIR Zagreba upozorava na potrebu primjene primjerene zaštite na radu s ciljem prevencije novih invalida rada. 

U gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavljenom u studenom 2020. godine, 23. rujna bilo je registrirano 142.810 osoba s invaliditetom. Tako osobe s invaliditetom čine 12,79 posto ukupnog stanovništva Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Najveći broj osoba s invaliditetom, njih 18.905 (13,24 posto) je u dobnoj skupini 65-69 godina starosti.

Opće starenje hrvatskog stanovništva pa i invalida rada, uz pojačane emigracije mlađega i radno aktivnog stanovništva, uzrokovalo je pojačanu potrebu za stabilnom skrbi invalida treće životne dobi, napominje UIR Zagreba i dodaje kako je ukazivanje na problem invalida rada tema ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada.

- Skrb za invalide rada i ostale osobe s invaliditetom cjeloživotni je posao. Stoga smo ove godine, pored ukazivanja na važnost poštovanja i pridržavanja zaštitnih mjera na radu, naglasili i potrebu formiranja stabilnog modela izvaninstitucionalne skrbi za invalide rada treće životne dobi. Naš će cilj biti ispunjen tek kada svaki invalid rada u Republici Hrvatskoj, neovisno o mjestu svog prebivališta, bude imao dostupan jednak standard potrebne skrbi, kako na radnom mjestu tako i u trećoj životnoj dobi - izjavila je predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić.

In Portal

 

Povezane vijesti