UDRUGA OZANA Pletenje i kukičanje rukavića za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

S vremenom smo sadržaj rada u Štrikeraj caféu počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te smo dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako možemo i želimo pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava, kažu iz Ozane

Udruga Ozana, Isprepletene ruke

 

Udruga OZANA osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Trenutačno skrbi o desetoro djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom u Centru OZANA, ustanove koju je ova udruga osnovala 2002. godine. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti, program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti.

- Štrikeraj café je poseban program kroz koji smo se otvorili prema zajednici. Svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama - kažu iz Oznae.

- S vremenom smo sadržaj rada u Štrikeraj caféu počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te smo dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako možemo i želimo pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava. Ovaj smo se put odlučili pokrenuti akciju (po uzoru na slične akcije u inozemstvu) pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.

Prve smo rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bismo opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko našeg Štrikeraj caféa, kao i svi ostali koji će se odazvati našem pozivu preko društvenih mreža i medija.

Akcijom također želimo, na svoj način, podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Kroz ovu bismo akciju osim toga još jednom ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati, te u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirali radionice kako bismo zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže nam se u izradi rukavića - kažu iz Ozane.

Za sva pitanja o akciji slobodno se obratite Sandri Kerovec na email: strikeraj.cafe@centarozana.hr ili telefon 091/793-5032.

- Za informacije o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama slobodno se obratite prof. dr. sc. Ninoslavu Mimici na email: klinika@bolnica-vrapce.hr - poručuju iz udruge.

Sandra Kerovec