SABOR Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac čestitala Nacionalni dan invalida rada

Prevencija invaliditeta na radu i poticanje invalida rada mlađe dobi na uključivanje i sudjelovanje u radu svakako je prioritet našeg zalaganja u provođenju politike vezane za osobe s invaliditetom, istaknula je u pismu Sabljar-Dračevac

Radnik na gradilištu u kolicima, ilustracija.

 

- Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada 21. ožujka upućujem u ime Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i u svoje osobno ime najiskreniju podršku i čestitku svim osobama koje se bore s nekim oblikom invaliditeta kao i svim Udrugama osnovanim s ciljem ostvarivanja njihovih boljih prava - stoji u pismu koje je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar-Dračevac u uputila Hrvatskom savezu udruga invalida rada.

- Nacionalni dan invalida radavrlo je značajan. Hrvatski sabor je 2009. godine, upravo na inicijativu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, proglasio ovaj nacionalni dan. Tom prigodom želi se dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno se želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada. Unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Ove činjenice nas obvezuju da svakodnevno zajednički radimo na podizanju svijesti i promjeni stavova prema invalidnosti. Obvezuje nas da svakodnevno rušimo barijere, ustrajemo na kvaliteti života osoba s invaliditetom, njihovoj mobilnosti te uspješnoj integraciji u društvo.

Stoga, u povodu obilježavanja ovog dana, ovaj Odbor, kao i ja osobno, i dalje ćemo se zalagati da kroz zakonodavnu aktivnost, sudjelovanjem i organiziranjem tematskih sjednica, okruglih stolova, sastanka i inicijativa pridonosimo promicanju i izjednačavanju prava i mogućnosti invalida rada te unapređenju položaja osoba s invaliditetom. Prevencija invaliditeta na radu i poticanje invalida rada mlađe dobi na aktiviranje, na uključivanje i sudjelovanje u radu svakako je prioritet našeg zalaganja u provođenju politike vezane za osobe s invaliditetom - istaknula je u pismu Sabljar-Dračevac.

Povijest odabranog datuma veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Opće skupštine UN-a 1992. godine Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.

Izvor: Hrvatski sabor/Hrvatski savez udruga invalida rada

In Portal

 

Povezane vijesti