POREČ Grad radi velike korake u stvaranju senzibiliteta prema osobama s invaliditetom

Kao grad koji je dvaput proglašavan kao grad s najboljom kvalitetom života, naš je zadatak i obaveza stalno raditi na kvaliteti življenja svih svojih građana, biti im stalna podrška od rođenja do starosti te razvijati nove projekte, rekao je gradonačelnik Peršurić

Grad Poreč, osobe s invaliditetom

 

Izražen senzibilitet lokalne uprave za potrebe osoba s invaliditetom, čvrsta suradnja s Društvom invalida Poreč i stalna ulaganja u prilagodbu javnih prostora za potrebe osoba s invaliditetom, te prva teretana za osobe s invaliditetom, važni su koraci u stvaranju senzibiliteta prema osobama s invaliditetom u lokalnoj zajednici, zaključak je razgovora gradonačelnika Lorisa Peršurića i predsjednice Društva invalida Poreč Tihane Mikulčić.

Kako napominje Mikulčić, udruga snažno djeluje u okviru lokalne zajednice i ima utjecaj na afirmiranje potreba osoba s invaliditetom u široj lokalnoj zajednici te stvaranje senzibiliteta kod građana, ali i kod lokalne vlasti za potrebe osoba s invaliditetom, a suradnja između lokalne vlasti i Društva od samih početaka je vrlo kvalitetna.

Osim što je u dvadesetak godina značajno povećan broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, ugradnjom rampi i taktilnih površina na prijelazima, šetnicama, parkovima, plažama, parkiralištima pokraj stambenih zgrada i javnih objekata, nogostupima i trgovima, javni prostori postaju sve dostupniji.

Realizacijom EU projekta USEFALL podignuta je svijest o nužnosti omogućavanja pristupačnosti bogate kulturne baštine Poreča svima, bez obzira na različite potrebe ili otežanu pokretljivost. Kamena obloga Obale dr. Ante Šonje, poznatog šetališta Lungomare sanirana je, a postavljena je i nova rampa za teško pokretne osobe, te je izvršena prilagodba i uređenje šetališta kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja.

Ovim projektom Grad se nije ograničio isključivo na bolju pristupačnost za osobe s poteškoćama u kretanju, već je veliki dio aktivnosti bio usmjeren i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra Poreča.

Također, organizirana je edukacija za turističke vodiče koji su naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida.

Drugim EU projektom, 'I ja želim trenirati', koji provodi porečki Bodybuilding klub Veli Jože u suradnji s Gradom, Sportskom zajednicom Grada Poreča i Društvom invalida Poreč, opremljena je i otvorena prva teretana za osobe s invaliditetom kroz koju je članovima Društva omogućeno besplatno treniranje uz stručnu podršku i vodstvo.

Ovaj jedinstveni projekt od samog je početka zainteresirao brojne članove, ali je, nažalost, pandemija koronavirusa privremeno zaustavila aktivnosti.

Uz ovakva ulaganja, Mikulčić posebno ističe društvenu skrb o osobama s invaliditetom od rođenja do starosti. Za dvadesetak obitelji u kojima žive osobe s najvećim stupnjem invaliditeta, iz gradske se blagajne financira podrška u kući takvim članovima i njihovim obiteljima jedan do dva puta tjedno.

- Ponosni smo na činjenicu da najmlađi korisnici imaju svoje asistente već od vrtića, i to isključivo zahvaljujući potpori Grada koji osigurava plaće za 16 asistenata. Dodatno, naši mladi članovi mogu koristiti i stipendije za osobe s invaliditetom, što im i obrazovanje čini dostupnijim.

Iako nisu vlasnici prostora, već su to službe koje u njima djeluju, Grad i Društvo zajedno rade na traženju najboljeg rješenja za probleme pristupačnosti ureda HZMO, HZZPO i HZZ u Poreču. Sve je to samo dio aktivnosti koje za konačni cilj imaju stvaranje senzibiliteta u lokalnoj zajednici za potrebe osoba s invaliditetom . kazala je Mikulčić.

- Kao grad koji je dvaput proglašavan kao grad s najboljom kvalitetom života, naš je zadatak i obaveza stalno raditi na kvaliteti življenja svih svojih građana, biti im stalna podrška od rođenja do starosti te razvijati, kroz suradnju sa sugrađanima i udrugama, nove projekte - rekao je gradonačelnik Peršurić.

 

Izvor: Grad Poreč

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti