OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Počela online kampanja kojom će se ukazivati na najčešće probleme osobnih asistenata

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima

Osobni asistenti, ugovori, ilustracija

 

- Prema dosadašnjim rezultatima našeg istraživanja o uvjetima rada osobnih asistenata, 79 posto asistenata radi na određeno vrijeme. Zakon o radu kaže da bi rad na određeno trebao biti iznimka, a ne pravilo - poručili su iz inicijative Osobni asistenti zajedno.

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Iz incijative su nas tako obavijestili da su počeli online kampanju u kojoj će putem Facebook postova u narednim danima objavljivati grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima.

Pratit ćemo ih i podržati u svim nastojanjima, a prvi post glasi: 'Prema dosadašnjim rezultatima našeg istraživanja o uvjetima rada osobnih asistenata, 79 posto asistenata radi na određeno vrijeme. Zakon o radu kaže da bi rad na određeno trebao biti iznimka, a ne pravilo. Zbog kratkotrajnih ugovora osjećamo stalnu neizvjesnost. Jedan od uzroka problema je nestabilnost projektnog financiranja'.

- Kroz inicijativu Osobni asistenti zajedno tražimo da se to promijeni - rad na određeno mora biti iznimka, a osobnim asistentima treba osigurati stalno i sigurno zaposlenje – poručili su.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti