VLADA RH Održana prva sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom

Sjednici Povjerenstva priključila se i saborska zastupnica Ljubica Lukačić koja se osvrnula na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri korištenju usluga osobne asistencije naglasivši potrebu žurnog rješavanja problema na terenu

Vlada RH, povjerenstvo, osobe s invaliditetom

 

Vlada Republike Hrvatske je 29. ožujka 2021. održala prvu sjednicu Povjerenstva za osobe s invaliditetom kojoj su, uz predsjednicu Povjerenstva, državnu tajnicu Mariju Pletikosu, sudjelovali i saborska zastupnica Ljubica Lukačić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Na sjednici se razgovaralo o Nacrtu prijedloga Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2027. godine i Akcijskog plana izjednačavanja mogućosti za osobe s invaliditetom od 2021. do 2023. godine te se predstavila Europska strategija za prava osoba s invaliditetom invaliditetom 2021. - 2030. i Akcijski plan za provedbu europskog stupa socijalnih prava.

Izlagači su članove obavijestili o nastavku izrade Nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji.

Također, razgovaralo se o preuzimanju korisnika s poremećajem iz spektra autizma starijih od 21 godine iz Centra za autizam Rijeka i Split te se format jednostavan za čitanje (easy to read) predstavio kao neophodni komunikacijski alat za osobe s intelektualnim teškoćama u čitanju i razumijevanju teksta.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar članovima je odgovarao na pitanja vezana uz probleme u osiguravanju usluga osobne asistencije.

Sjednici Povjerenstva priključila se i saborska zastupnica Ljubica Lukačić koja se osvrnula na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom pri korištenju usluga osobne asistencije, naglasivši potrebu žurnog rješavanja problema na terenu. Također, informirala je članove Povjerenstva o donošenju Zakona o dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Na kraju sjednice Povjerenstva dogovoreno je održavanje tematske sjednice na temu potvrde o invaliditetu kako bi svi dionici imali priliku iznijeti svoje prijedloge i stavove.

 

Izvor: Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Anita Blažinović