ŽUPANIJSKA UDRUGA SLIJEPIH SPLIT Predstavili EU projekt '3-P Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice'

Cilj ovoga projekta je povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih žena s nižom razinom obrazovanja, uz povećanje kvalitete života slijepih i starijih osoba na području općine Split, Grada Solina, Grada Kaštela, općine Omiš i otoka Hvara

Snimka zaslona, kolaž sudionika predstavljanje projekta.

 

Županijska udruga slijepih Split predstavila je u utorak, 30. ožujka novi europski projekt '3-P Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice'. Sudionicima su se obratili Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split, Renata Busatto, voditeljica projekta i Andrea Alujević, koordinatorica projekta.

Projekt se provodi u sklopu programa 'Zaželi - program zapošljavanja žena - faza II' koji ima dvostruko humanitarni karakter, a cilj ovoga projekta je povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih žena s nižom razinom obrazovanja, uz povećanje kvalitete života slijepih i starijih osoba na području općine Split, Grada Solina, Grada Kaštela, općine Omiš i otoka Hvara.

Zaposlene žene u sklopu projekta pružat će pomoć u obavljanju kućanskih poslova osobama s invaliditetom i starijim osobama, s posebnim naglaskom na slijepe osobe. Znanja i vještine koje će buduće gerontodomaćice steći za vrijeme trajanja projekta, imat će veliki utjecaj na poboljšanje njihovog socijalnog i društvenog položaja.

- Iako smo udruga slijepih, nažalost, većina našeg članstva je starija populacija. Skoro 60  posto našeg članstva ima preko 65 godina, tako da je ovaj projekt stvarno bio iznimno nužan za našu udrugu - kazao je Tokić.

Predsjednik udruge je također izrazio zadovoljstvo jer će se ovim projektom omogućiti usluga pomoći u kući za 90 potrebitih kućanstava u kojima žive slijepe osobe starije životne dobi.

Nakon kratkih uvodnih riječi, konferencija se nastavila predstavljanjem projekta i projektnih aktivnosti, za što su bile zadužene voditeljica projekta Renata Busatto i koordinatorica projekta Vizual projekta.Andrea Alujević. Voditeljica projekta istaknula je da je projekt u potpunosti financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Trajanje projekta je 18 mjeseci, od siječnja 2021. do srpnja 2022. godine.

Projektom će biti obuhvaćeno 15 žena i 90 krajnjih korisnika. Tako je na projektu zaposleno 15 žena koje pripadaju grupi teže zapošljivih osoba, bilo zbog njihove dobi, razine obrazovanja, invaliditeta ili lošeg socio-ekonomskog statusa. Žene su zaposlene na određeno, 12 mjeseci, a njihov posao je biti gerontodomaćica krajnjim korisnicima. Svaka žena ima po šest korisnika koje mjesečno obilazi, donosi im paketiće higijenskih potrepština koji su osigurani projektom, pomaže im u kućanskim poslovima, odlasku u šetnju, u dućan, i slično.

Koordinatorica projekta Andrea Alujević posebno je upozorila na izazove za članove administrativnog tima prilikom zapošljavanja žena koje će imati višestruke koristi od projekta.

- Posebno smo morali voditi računa kakve ćemo osobe zaposliti jer žene dolaze u kuće korisnika koji su slijepi ili imaju mali ostatak vida - kazala je.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti