UAZ ZAGREB Svjetski dan svjesnosti o autizmu s interaktivnom instalacijom 'Budi AUT' i kampanjom 'Zablistaj'

Uz izlazak u javni prostor s vidljivim obilježjima i akcijama, Dan svjesnosti o autizmu dan je kad su ponosni pokazati snagu i slabost roditelja, njihove djece s PSA, kao i ostalih članova uže i šire obitelji, kruga prijatelja i poznanika, stručnjaka i 'običnih' susjeda te svih onih koji su s njima svakodnevno u kontaktu, jer taj kontakt je suživot s autizmom

Autizam, ilustracija

 

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu 2. travnja ulazi u osnovne ciljeve Udruge za autizam - Zagreb (UAZ) u sklopu misije zaštite i promicanja prava i poboljšanja kvalitete života osoba s poremećajem iz spektra autizma (PSA) na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Svake godine taj dan obilježavaju na poseban i drugačiji način, trudeći se da svojim akcijama javnosti prenesu poruku o postojanju osoba s PSA i njihovim specifičnim potrebama, kako u svakodnevnom javnom okruženju tako i u privatnom životu, u obitelji, instituciji ili, kako je slučaj korisnicima ove udruge, organiziranim životnim zajednicama.

Uz izlazak u javni prostor s vidljivim obilježjima i akcijama, Dan svjesnosti o autizmu dan je kad su ponosni pokazati snagu i slabost roditelja, njihove djece s PSA, kao i ostalih članova uže i šire obitelji, kruga prijatelja i poznanika, stručnjaka i 'običnih' susjeda te svih onih koji su s njima svakodnevno u kontaktu, jer taj kontakt je suživot s autizmom. Obilježavajući 2. travnja i čineći ga posebnim danom za članove i za druge, pokazuju da se protiv autizma možda ne mogu boriti, ali da ga ipak mogu učiniti svakodnevno prihvatljivijim i lakšim.

- Danas, drugog travnja ove godine ćemo, u sklopu aktivnosti 'Budi AUT', pored glazbenog paviljona u zagrebačkom parku Zrinjevac postaviti interaktivnu instalaciju. Osmišljena u suradnji sa stručnjacima Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te uz podršku Saveza udruga za autizam Hrvatske, instalacija bezopasno i neinvazivno zainteresiranima dočarava senzoričke zasićenosti i neugode kakve osoba s PSA nerijetko osjeća u javnom prostoru i svakodnevnim situacijama. Ovoga puta unutrašnjost instalacije bit će opremljena kao liječnička ambulanta, volonteri/ke ERF-a i UAZ-a simulirat će situaciju standardne medicinske obrade, ali uz pojačane svjetlosne, zvučne, taktilne i ostale ometajuće elemente - kazali su iz udruge.

Specifični cilj ove akcije je potaknuti razumijevanje za opravdanost UAZ-ove i SUZAH-ove inicijative za izradu objedinjujućeg i obveznog protokola prijema osoba s PSA u zdravstveni sustav, od ambulanti opće prakse i obiteljskih liječnika do najvećih bolničkih sustava. Takvi protokoli trenutno ne postoje, pa prijem u zdravstvenim ustanovama ovisi o dobroj volji i razumijevanju medicinskog osoblja.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, uz promotivne materijale o radu i aktivnostima UAZ-a, posebno će predstaviti i kampanju 'Zablistaj' multidisciplinarnog tima studentica, čija je okosnica istoimeni animirani film dizajnerice Mije Rajda.

Vizual kampanje Zablistaj.Ovogodišnje obilježavanje održava se pod pokroviteljstvom vršiteljice dužnosti gradonačelnice Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević.

Sve aktivnosti, izvan i unutar same instalacije, odvijat će se uz poštivanje svih u trenutku događanja propisanih epidemioloških mjera, a ulazak u instalaciju je individualan. Instalacija će biti postavljena od 10 do 14 sati, s najavljenim dolaskom medijski zanimljivih gostiju iz svijeta politike, estrade i sporta u podne.

Udruga za autizam - Zagreb je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija osnovana 1997. godine te je prva i jedina udruga roditelja djece s autizmom u Republici Hrvatskoj koja je osnovala i vodi stambene zajednice za osobe s poremećajem iz spektra autizma starije od 21 godine te koja za njih pruža usluge socijalne skrbi u zajednici, budući da to pitanje još uvijek nije sustavno riješeno.

Podjetimo, do sada je udruga osnovala dvije životne zajednice, u bivšoj područnoj školi u mjestu Mostari u Zagrebačkoj županiji i u stanu u zagrebačkom naselju Novi Jelkovec. U tijeku je osnivanje treće životne zajednice u mjestu Vukšinac također u Zagrebačkoj županiji, a u partnerstvu s Općinom Dubrava, pod nazivom 'Naš plavi svijet - osnivanje naše treće životne zajednice osoba iz spektra autizma', sufinanciranom u punom iznosu iz programa Konkurentnost i Kohezija 2014. - 2020. Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Izvor: Udruga za autizam - Zagreb

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti