OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Nastavak kampanje kojom će ukazivati na najčešće probleme osobnih asistenata

Rijetki korisnici imaju odobreno pravo korištenja asistencije na osam sati dnevno, pa moramo raditi kod dva korisnika ako želimo imati puno radno vrijeme, što je najčešće teško ostvarivo u praksi, kazali su iz inicijative

Tekst koji opisuje problem.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su tako online kampanju u kojoj će putem Facebook postova u narednim danima objavljivati grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Novi post, odnosno problem, glasi: 'Velika većina osobnih asistenata radi na pola radnog vremena, jer je tako određeno projektima. Rijetki korisnici imaju odobreno pravo korištenja asistencije na osam sati dnevno, pa moramo raditi kod dva korisnika ako želimo imati puno radno vrijeme, što je najčešće teško ostvarivo u praksi. Osim niskih primanja, zakinuti smo i kod izračunavanja iznosa mirovine - iako ćemo moći ostvariti godine mirovinskog staža kao da radimo na puno radno vrijeme, iznos mirovine bit će nam niži'.

- Osobnim asistentima, onima koji to žele, treba omogućiti da rade na puno radno vrijeme kako bi ostvarili sva prava koja iz toga proizlaze - poručili su iz inicijative.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović