UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Već 70 godina u službi stvaranja ravnopravnog i tolerantnog društva

Nakon završetka projekta 'Izazov' 2019. godine, udruga je uz potporu Europske unije kroz Europski socijalni fond osigurala sredstva za nastavak pružanja usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom - slijepim osobama

Videća pratiteljica s korisnicom.

 

Udruga slijepih Međimurske županije okuplja slijepe osobe s područja Međimurja, a ove godine slavi svoj 70. rođendan! Entuzijasti koji su je osnovali davne 1951. godine vodili su se potrebom da se bore za prava slijepih osoba u lokalnoj zajednici i težnjom stvaranja ravnopravnog, tolerantnog društva. Stoga bi zasigurno bili ponosni da vide u što je udruga tijekom godina stasala.

Naime, danas je Udruga slijepih Međimurske županije, osim što je jedna od najaktivnijih međimurskih udruga, mjesto pozitivnog ozračja za slijepe osobe i utočište za sve pravne, rehabilitacijske, psihosocijalne i ine potrebe slijepih osoba s područja Međimurja. Udruga okuplja 159 članova i članica za koje kroz brojne programe i projekte s lokalne, nacionalne i europske razine nastoji osigurati stručnu podršku, rehabilitaciju, pomoć pri ostvarivanju njihovih prava, zaštitu prava i interesa, jednakih mogućnosti i ravnopravnosti te socijalnu integraciju, odnosno poboljšati kvalitetu života slijepih i slabovidnih osoba.

Videća pratiteljica s korisnikom.Udruga članovima i članicama nudi mogućnosti sudjelovanja na aktivnostima prilagođenima njihovim mogućnostima, kako bi povećali prilike za društvenom interakcijom, poboljšali svoje psihofizičke sposobnosti i bolje se snalazili u prostoru.

- Globalna pandemija uzrokovana novim koronavirusom značajno je promijenila našu svakodnevicu, način na koji se krećemo, kupujemo, družimo, zabavljamo, radimo i obavljamo druge dnevne zadaće. Za osobe s invaliditetom, posebice slijepe i slabovidne osobe, taj je svakodnevica postala još izazovnija. No usprkos svim problemima i izazovima, udruga je i u okolnostima 'nove normalnosti' uspješno nastavila s pružanjem svojih usluga - istaknula je predsjednica udruge Marija Ciglar.

- Jedna od takvih aktivnosti je i pružanje kontinuirane podrške slijepim i slabovidnim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Nakon završetka projekta 'Izazov' 2019. godine, udruga je uz potporu Europske unije kroz Europski socijalni fond osigurala sredstva za nastavak pružanja usluge videćeg pratitelja osobama s invaliditetom - slijepim osobama. Projektom 'Izazovnije - kontinuirana podrška slijepim osobama u Međimurskoj županiji' osigurana je edukacija i zapošljavanje videće pratiteljice, koja je tijekom posljednje dvije godine tu uslugu besplatno pružala za 31 člana i članicu udruge - objašnjava Ciglar.

Videća pratiteljica s korisnikom.Kao završni korak edukacije ovaj tjedan je provedena supervizija demonstracije tiflotehničkih pomagala i vrednovanje naučenog na edukaciji. Stručnjaci Hrvatskog saveza slijepih, informatičar i edukacijska rehabilitatorica pratili su način na koji je videća pratiteljica slijepim korisnicima demonstrirala pomagala. Osim što je dobila priliku utvrditi svoje znanje i dobiti povratne informacije o naučenome, članovi udruge upoznali su se s novim pomagalima i njihovom primjenom u svakodnevnom životu.

- Čini se da što je okruženje izazovnije, Udruga slijepih Međimurske županije je upornija u svojim naporima da ostvari svoje ciljeve. A da je svaki cilj dostižan i da je sve izazove moguće prevladati ako se posao obavlja s optimizmom, entuzijazmom i veseljem, kao što ga obavlja videća pratiteljica, govori podatak da je tijekom provedbe projekta 'Izazovnije' pružila više od tisuću pojedinačnih usluga članovima i članicama udruge - zaključila je predsjednica udruge.

 

In Portal

 

Povezane vijesti