RIJEKA Pod motom 'Hoćemo svoju kuću' obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je rješavanju brige o odraslim osobama s autizmom koji će do 1. lipnja 2021. iz sustava obrazovanja preći u sustav socijalne skrbi, odnosno iz Centra za autizam Rijeka prelaze u Centar za rehabilitaciju Rijeka

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, puštanje balona.

 

Zbog mjera sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, umjesto tradicionalnog susreta na Korzu, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka i Centar za autizam ove godine Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježili su na dvije lokacije pod motom 'Hoćemo svoju kuću'.

U Centru za rehabilitaciju Brašćine balone su pustili članovi udruge s odraslim korisnicima ove ustanove i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela uz prisustvo budućih štićenika ustanove, roditeljima i djelatnicima Centra za rehabilitaciju i Centra za autizam. U Dječjem vrtiću Maestral na Kozali balone su puštali djeca i djelatnici vrtića.

Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je rješavanju brige o odraslim osobama s autizmom koji će do 1. lipnja 2021. iz sustava obrazovanja preći u sustav socijalne skrbi, odnosno iz Centra za autizam Rijeka prelaze u Centar za rehabilitaciju Rijeka, nakon dugih godina sustavnog zalaganja da se ovaj problem riješi.

Valja naglasiti da se roditelji zajedno s Gradom Rijekom već godinama bore za to da se pronađe rješenje za dnevni i trajni smještaj odraslih osoba s autizmom, koji unatoč činjenici da su neki od njih već davno prešli 21 godinu, još uvijek pohađaju obrazovnu ustanovu Centar za autizam Rijeka, za koju se Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka izborila još davne 1996. godine. Temeljem Sporazuma iz 2015. godine, nakon osamostaljivanja Centra za autizam Rijeka, koji je 2019. postao samostalna obrazovna ustanova Grada Rijeke, odrasli su trebali preći pod nadležnost Centra za rehabilitaciju Rijeka, na lokalitet Oštro u Kraljevici, koji bi bio zasebni odjel i trajna lokacija za dnevni i stalni smještaj odraslih s autizmom. U tom smislu dogovoreni su sastanci s Ministarstvom rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na kojima je dogovoreno da se Oštro adaptira za tu svrhu.

- No dogodila se pandemija, pa izbori, pa se sve razvuklo i ništa se nije poduzelo za uređenje Oštra. Stoga je početkom ožujka upućen dopis Ministarstvu, kao i medijima, s konstatacijom kako je krajnje vrijeme da se problem odraslih riješi. To je na koncu riješeno tako da je ministar donio odluku da odrasli do 1. lipnja 2021. pređu u Centar za rehabilitaciju Rijeka na lokalitet Brašćine dok se ne uredi lokacija na Oštru za njihov dugoročni smještaj - ističe Lidija Penko iz Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.Prostor prvog kata zgrade Centra za rehabilitaciju Rijeka na Brašćinama uređen je, te je u fazi opremanja za prihvat odraslih. Prostor je lijep, svijetao i roditelji su zadovoljni privremenim rješenjem, no ne odustaju od lokaliteta Oštro koji će biti trajno rješenje. Na sjednici Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom održanoj 29. ožujka 2021. dobivena je potvrda da je ovo privremeno rješenje te da će se lokalitet Oštro urediti za dugoročni smještaj odraslih s autizmom.

Prelazak u sustav socijalne skrbi je za sve roditelje članove Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka je novi moment, jer su konačno dočekali da pređu u sustav u kojem će njihova djeca biti zbrinuta i kada njih više ne bude. Put za ostvarenje tog cilja započetog još 1992. godine otvaranjem vrtićkih skupina za autističnu djecu u Dječjem vrtiću Rijeka pa zatim otvaranjem podružnice Centra za autizam Zagreb u Čandekovoj 1996. godine bio je dug. Sve ove godine intenzivno se radilo na podršci, opremanju, donacijama koje su uložene u Centar za autizam Rijeka, a sada će nastaviti i za novu ustanovu u koju prelaze odrasli, kako bi poboljšali uvjete života i dali podršku. Kao što se već 13 godina radi na pružanju usluga rane intervencije za djecu s autizmom i aktivno zagovara da se ova usluga sustavno riješi.

Kao i dosada, ovogodišnja preporuka Autism Europe i WAO jest da se svi gradovi Europe i svijeta u znak podrške pridruže akciji podizanja svjesnosti o autizmu na način da gradske znamenitosti i građevine 2. travnja u večernjim satima osvijetle plavim svjetlima javne rasvjete.

Akciji se priključio i Grad Rijeka te je osvijetlio plavim svjetlom sjevernu kulu Trsatske gradine, dvije fontane na Jadranskom trgu i dvije lučke dizalice.

Također, u izlozima zgrade gradske uprave na Korzu postavljena je izložba fotografija korisnika Centra za autizam Rijeka.

 

Izvor: Grad Rijeka

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti