OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO Nova objava u kampanji kojom ukazuju na najčešće probleme

Plaća osobnih asistenata nedovoljna je za taj odgovoran i težak posao - potrebno je povećati izdvajanja za sustav osobne asistencije, a osim omogućavanja prava na osobnu asistenciju što većem broju korisnika, prioritet mora biti i značajno povećanje plaća osobnih asistenata, poručili su

Tekst i grafika objave.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su tako online kampanju u kojoj će putem Facebook postova u narednim danima objavljivati grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Novi post, odnosno problem, glasi: 'Dosadašnji rezultati našeg upitnika o uvjetima rada osobnih asistenata pokazali su da nas većina radi na pola radnog vremena. To ujedno znači i plaću koja se vrti oko 2000 kuna - čak 71 posto asistenata zarađuje manje od 2500 kuna (uglavnom 2000 neto uz prijevoz). Minimalna plaća raste svake godine, dok plaće asistenata stagniraju, pa će se kroz koju godinu i izjednačiti - to degradira naš položaj i posao koji radimo.'

- Plaća osobnih asistenata nedovoljna je za taj odgovoran i težak posao - potrebno je povećati izdvajanja za sustav osobne asistencije, a osim omogućavanja prava na osobnu asistenciju što većem broju korisnika, prioritet mora biti i značajno povećanje plaća osobnih asistenata - poručili su.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti