VIŠNJA MAJSEC SOBOTA Dobar dan, kako ste?

U ovim ludim vremenima, u društvu u kojem još uvijek vlada nepisano pravilo potiskivanja emocija, uz pozdrav nemojte nikako zaboraviti upitati: 'Kako ste? Kako si?' Ovo pitanje otopit će led, zagrijati srce, približiti duše, udahnuti im zrak, potaknuti životne sokove, opustiti zakočenost

Empatija, ilustracija.

 

Kada vas je zadnji puta netko upitao kako ste? Kada ste vi zadnji puta nekoga to upitali?

U hrpi svakakvih poruka stiže mi ovih dana i jedna slikovna, s dijalogom dvoje naizgled djece.

- Što ti je?

- Ništa.

- Jel' te mogu zagrliti?

- Zašto?

- Da prođe to 'ništa'.

 

Svojevremeno mi je došla jedna zaposlenica razgovarati o svom problemu i savjetovati se što i kako dalje. Nakon poduljeg razgovora, zamislila se, pogledala prema jednom od prozora, pa onda opet prema meni i tiho izustila: 'A upita li vas netko kako ste?' 'Pa baš i ne, ali sada si ti to učinila. I - hvala ti na tome'.

Meni jako drag i blizak gospodin poklonio mi je prije puno, puno godina, nakon jednog od naših prvih susreta, knjigu Enesa Kiševića 'I ništa te kao ne boli', knjigu kojoj je naslov ujedno i posveta, kojoj naslov može ujedno biti i cijela pjesma, kojoj je naslov - cijela psihologija.

Prije nekoliko godina na pitanje kako se snaći u 'svejedno mi je' kulturi i 'baš me briga' civilizaciji Enes Kišević odgovara: 'U takvim vremenima bez mirisa i okusa ne možemo se snaći ni u prirodi, ni u svojoj samoći. U takvim vremenima valja nam svoja vrata otvarati prijateljima, srodnicima, sudisajnicima, jer kada nas zadese takvi dani i takve noći - ljudi ljudima postaju jedini lijek'.

U ovim ludim vremenima, a zvalo ih se i vunena vremena, u društvu u kojem još uvijek vlada nepisano pravilo potiskivanja emocija i njihove ekspresije, kada se pandemijskim manirima udaljavamo jedni od drugih, kada fizička, nažalost, sve više postaje i socijalna distanca, kada mijenjamo i uobičajene obrasce pozdravljanja, kada ono naše srdačno, rukujuće, zagrljajno, s poljupcima prelazi u drugo pozdravno agregatno stanje, u ono hladno i smrznuto, uz pozdrav nemojte nikako zaboraviti upitati: 'Kako ste? Kako si?' Ovo pitanje otopit će led, zagrijati srce, približiti duše, udahnuti im zrak, potaknuti životne sokove, opustiti zakočenost.

Jer onaj često neizgovoreni 'nije mi ništa' obično znači 'sve mi je'.

'…I dan kao ode.
I ti se kao smiješiš!
I ništa te kao ne boli.'

 

Višnja Majsec Sobota

 

Povezane vijesti