MINISTARSTVO SOCIJALE Očitovanje u vezi uskrate financijskih sredstava sportskim klubovima osoba s invaliditetom

Sportski klubovi za osobe s invaliditetom su, uslijed dugomjesečnog nerješavanja ove situacije, dovedeni u zaista nezavidnu situaciju jer ne mogu provoditi projekte zbog nedostatka financijskih sredstava

Nogometaši na štakama, ilustracija.

 

Nakon što u redakciju i dalje zaprimamo brojne pritužbe u smislu šutnje i nerješavanja situacije kroz duže razdoblje od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, sa sjedištem u Zagrebu, Štrigina 1a, u vezi (ne)postupanja Posredničkog tijela druge razine u okviru Zahtjeva za nadoknadom sredstava za razdoblje od 27. rujna 2018. godine do danas, Ugovor UP.02.1.1.08.0003., u postupku provedbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava financiranih kroz Poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport', radi 'sukoba interesa', zamolili smo prije tjedan dana očitovanje u vezi istog, i to od strane Zaklade i od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Naveli smo da smo upoznati da je Zaklada odgovorila nekima od sportskih klubova za osobe s invaliditetom početkom rujna prošle godine, u smislu da je konačno dobila odgovor da je zaprimljena uputa od nadležnog Ministarstva te da je ista u postupku provjere.

Međutim, od tada do danas ponovno šutnja, odnosno nema povratne informacije o rješenju cijele situacije, iako su nedavno održani sastanci s nekim sportskim udrugama za osobe s invaliditetom u samoj Zakladi, a i predstavnici Zaklade su bili u sportskim udrugama kako bi utvrdili nove činjenice. Nakon toga, očitovanje nije stiglo predmetnim udrugama.

Sportski klubovi za osobe s invaliditetom su, uslijed dugomjesečnog nerješavanja ove situacije, dovedeni u zaista nezavidnu situaciju jer ne mogu provoditi projekte zbog nedostatka financijskih sredstava, iako neki treneri unatoč nemogućim uvjetima i dalje održavaju treninge s osobama s invaliditetom, a uredno i podnose izvješća o radu. Nažalost, nisu plaćeni kroz posljednjih više od osam mjeseci.

S obzirom na ozbiljnost situacije, a kako se radi o sportskim klubovima kojima prijeti blokada, i to nakon niza godina uspješnog rada i postizanja brojnih medalja i pehara na razini države, zamolili smo za hitno postupanje, uz što hitnije očitovanje kada se može i pod kojim uvjetima očekivati konačan rasplet cijele situacije, na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Iz kabineta ministra stiglo je očitovanje u četvrtak, 8. travnja 2021.:

'Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao Upravljačko tijelo Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020. upoznato je s problematikom na koju su ukazali brojni Korisnici prilikom provedbe projekata financiranih kroz Poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport' (UP.02.1.1.08), odnosno brojnih obavijesti podnesenih zbog proglašenja troškova neprihvatljivima, radi utvrđenog sukoba interesa. U tu svrhu Upravljačko tijelo aktivno nastoji pridonijeti rješavanju spomenutog problema, te je u tu svrhu uputilo nadležnom Posredničkom tijelu razine 2 - Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva nekoliko Uputa Upravljačkog tijela sa ciljem što uspješnijeg rješavanja uočene situacije.

Upravljačko tijelo ima saznanja da je Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, u svrhu uspješnog rješavanja problema uočenih u okviru ovog Poziva, u procesu utvrđivanja okolnosti provedbe projekata kod kojih je došlo do proglašenja troškova neprihvatljivima radi utvrđenog sukoba interesa te očekuje obavijest PT2 po okončanju predmetnog postupanja.

Upravljačko tijelo nastavit će aktivnu komunikaciju s nadležnim Posredničkim tijelom razine 2 - Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, kako bi se nastala situacija razriješila u što skorijem roku. Obzirom da se radi o složenom postupku, a uvažavajući važnost spomenute problematike kao i nužnost promptnog postupanja po istoj od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, a na što je Upravljačko tijelo u više navrata upućivalo, zahvaljujemo se svim dionicima na razumijevanju u rješavanju navedenog problema.'

Zaklada do objavljivanja ovog teksta još uvijek nije poslala očitovanje.

U tijeku su razni natječaji za financiranje programa i projekata udruga, a mnoge sportske udruge i klubovi za osobe s invaliditetom su onemogućeni da se jave budući da nisu imali čime platiti trenere i drugo osoblje, i to više od osam mjeseci, unatoč njihovu predanu radu kroz cijelo vrijeme. Mnogima i dalje prijeti gašenje, čime će se nanijeti velika šteta osobama s invaliditetom, koje će ostati zakinute za mnogo toga, kao i onima koji su ustrajno radili, a nisu plaćeni za to.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti