OSOBNI ASISTENTI ZAJEDNO U novoj objavi upozoravaju na nesigurnosti zbog rada na određeno

Ugovori uglavnom traju onoliko koliko traje projekt, a nerijetko i kraće od toga, zato nismo sigurni hoćemo li biti ponovno angažirani. Rad na određeno mora biti iznimka. Osobnim asistentima treba osigurati stalno i sigurno zaposlenje, poručili su iz inicijative ovaj put

Tekst nove objave.

 

Inicijativu Osobni asistenti zajedno nedavno su pokrenuli udruga BRID i Regionalni industrijski sindikat, u suradnji s osobnim asistentima/cama osobama s invaliditetom.

Cilj inicijative je unaprijediti materijalna prava i poboljšati uvjete rada osobnih asistenata/tica, čime će se podići i kvaliteta usluge osobne asistencije koju pružaju korisnicima.

Žele ostvariti cilj u suradnji s udrugama koje pružaju usluge osobne asistencije i zapošljavaju osobne asistente/ice, na način da zajednički rade na stvaranju prijedloga za poboljšavanje funkcioniranja cjelokupnog sustava osobne asistencije i ostalih socijalnih usluga koje udruge pružaju, da zajednički zagovaraju donošenje kvalitetnog zakonskog okvira i vrše pritisak na Vladu Republike Hrvatske i nadležne institucije kako bi osigurali stabilno i adekvatno financiranje sustava.

Pokrenuli su tako online kampanju u kojoj će putem Facebook postova u narednim danima objavljivati grafike s najčešćim problemima s kojima se susreću osobni asistenti, i prijedlozima rješenja ili koraka prema rješenjima. Novi post, odnosno problem, glasi: 'Kao osobni asistenti najčešće smo zaposleni na ugovor na određeno vrijeme. Ugovori uglavnom traju onoliko koliko traje projekt, a nerijetko i kraće od toga, zato nismo sigurni hoćemo li biti ponovno angažirani.'

- Rad na određeno mora biti iznimka. Osobnim asistentima treba osigurati stalno i sigurno zaposlenje, jer su potrebe korisnika stalne, a ne privremene - poručili su.

Rad inicijative i kampanju možete pratiti na Facebook stranici Osobni asistenti zajedno, a ako ste osobni asistent uključite se u inicijativu i javite im se u inbox, na email osobni.asistenti@ris.com.hr ili na broj mobitela 098/9312-433.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti