UIR ZAGREBA Održana online manifestacija 'Suza za Zlatka Bočkala'

Bivši predsjednik udruge Zlatko Bočkal ostao je mnogima u lijepom sjećanju, a poseban doprinos dao je na polju nevidljivog invaliditeta, budući da je i on spadao u tu skupinu, kako je i sam znao istaknuti

Zlatko Bočkal

 

Zlatko Bočkal funkciju predsjednika Udruge invalida rada Zagreba vrlo je uspješno i odgovorno obavljao od 2013. godine do svoje iznenadne i prerane smrti 2017. godine. Njemu u čast, Udruga je i ove godine, 13. travnja, organizirala manifestaciju 'Suza za Zlatka Bočkala', i to u prilagođenoj i epidemiološki prihvatljivoj online formi.

- Zlatko Bočkal, prof. psihologije, bio je dobroćudan, mudar i otvoren čovjek, uvijek spreman nesebično pomoći potrebitima. Znao je svakoga razumjeti i saslušati, nikoga nije osuđivao i za svakoga je uvijek imao poneku toplu riječ ili koristan savjet. Svojom vizijom i zalaganjem učinio je mnogo za razvoj same udruge, ali i za poboljšanje položaja svakog njezinog člana. Upravo njemu u spomen i čast, Udruga invalida rada Zagreba osmislila je događanje pod nazivom Suza za Zlatka Bočkala - stoji na web stranici udruge.

Ujedno je konstatirano: 'Upravo činjenica da nas niti nova pandemijska godina nije spriječila u obilježavanju dana sjećanja na gospodina Zlatka Bočkala, profesora psihologije, najbolje ukazuje na važnost njegova djela za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom. Za svaki se oblik invaliditeta kaže da ima barem dva lica. I dok je ona vanjska, tjelesna manifestacija invaliditeta golim okom, manje ili više, vidljiva - o unutarnjim dimenzijama i ožiljcima života s invaliditetom još mnogo toga možemo naučiti. Upravo je širenje spoznaje o tim skrivenim stranama invaliditeta, a s obzirom na njegovo zvanje profesora psihologije, bilo ono čime je gospodin Bočkal za svog predsjedničkog mandata najviše obogatio UIR Zagreba. Gospodin Bočkal znao je ljudima udijeliti potrebnu snagu i pojasniti im da njihov nepobjediv duh može i mora nadvisiti sve granice postavljene invaliditetom. U tome smo duhu i sami, objavom virtualne izložbe fotografija, u utorak 13. travnja 2021. godine, na rođendan Zlatka Bočkala, pokušali nadvisiti granice postavljene strogim protuepidemijskim mjerama.'

Izložbu je moguće pogledati klikom na ovu poveznicu.

Pored virtualne izložbe fotografija s koncerata pjevačkih zborova organiziranih u prethodnim događanjima 'Suza za Zlatka Bočkala', odnosno u razdoblju od 2018. do 2020. godine, bliski su se suradnici i kolege prisjetili vrijednosti stečenih kroz suradnju s Bočkalom te mu na taj način iskazali počast koju je svojim radom i zalaganjem itekako zaslužio.

Prisjećanje je moguće pogledati klikom na ovu poveznicu.

Iako virtualno, a ne uživo, događanje je organizirano pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Bivši predsjednik udruge Zlatko Bočkal ostao je mnogima u lijepom sjećanju, a poseban doprinos dao je na polju nevidljivog invaliditeta, budući da je i on spadao u tu skupinu, kako je i sam znao istaknuti.

 

Izvor: Udruga invalida rada Zagreba

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti