URIHO Cijepljenje osoba s invaliditetom i zagrebačkih sportaša na Kajzerici

Zbog natjecanja na domaćoj i međunarodnoj sceni, sportaši i sportašice moraju imati potvrdu da su cijepljeni. Stoga je i odaziv bio vrlo visok

Red za cijepljenje na Kajzerici.

 

Nakon cijepljenja svojih djelatnika početkom ožujka ove godine, URIHO je u svojim prostorima na Kajzerici u četvrtak i petak, 15. i 16. travnja 2021., bio domaćinom cijepljenja osoba s invaliditetom i zagrebačkih sportaša cjepivom AstraZeneca.

Naime, zbog natjecanja na domaćoj i međunarodnoj sceni, sportaši i sportašice moraju imati potvrdu da su cijepljeni. Stoga je i odaziv bio vrlo visok.

Prilikom našeg obilaska, posjetili smo predsjednicu Stolnoteniskog kluba invalida 'URIHO' Jadranku Blagus, ujedno i dopredsjednicu te suosnivačicu Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom.

Dragan Rakić, Jadranka Blagus i Srećko Žigman.Njoj su se, radi dogovora zbog dogovora oko Parastolnoteniskog prvenstva Hrvatske početkom svibnja u Sv. Martinu na Muri, pridružili nakon cijepljenja Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza osoba s invaliditetom i Srećko Žigman, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Oboje su se složili o dobroj organizaciji te su primijetili veliki odaziv.

Napomenimo i to, a kako je objavila Hina, da je ovih dana odlučeno da Europska komisija neće više kupovati vektorska cjepiva koja proizvode AstraZeneca i Johnson&Johnson, nego će se ubuduće oslanjati na cjepiva na bazi glasničke RNA (mRNA), koje proizvodi BioNTech/Pfizer, Moderna i CureVac, a što je izjavio njemački demokršćanski zastupnik u Europskom parlamentu Peter Liese, liječnik po struci, koji je u Europskoj pučkoj stranci zadužen za zdravstvo. Također, Komisija želi kupiti 900 milijuna doza cjepiva na bazi glasničke RNA za 2022. i 2023. godinu te neće obnavljati ugovore s drugim proizvođačima cjepiva. Po Lieseu, vektorska cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca su dobra cjepiva i trebamo ih koristiti kako bi pandemiju stavili  pod nadzor do ljeta, ali budućnost pripada cjepivima na bazi glasničke RNA, koja su očito učinkovitija od vektorskih i čini se da imaju manje nuspojava. Ujedno je istaknuo da je najveća prednost cjepiva na bazi glasničke RNA to što se mogu brže prilagođavati na nove varijante virusa.

 

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti