DUBROVNIK Potpisani ugovori o financiranju sedam udruga koje brinu o osobama s invaliditetom

Ukupna vrijednost svih ugovora koji je 421 tisuća kuna, a spomenute udruge pokrivaju 214 korisnika, odnosno 187 korisnika starije životne dobi, 12 djece s poteškoćama u razvoju i 15 osoba s psihičkim smetnjama

Potpisnici ugovora, zajednička fotografija.

 

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je prošli petak u Dubrovniku ugovore o financiranju sa sedam udruga koje djeluju na području socijalne skrbi vrijednosti 421 tisuću kuna.

Riječ je o programima 'Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama na području Dubrovačko-neretvanske županije', 'Dnevni boravak za djecu s cerebralnom paralizom - Skalin po skalin' te 'Dnevni boravak za psihički oboljele osobe'.

Župan Dobroslavić potpisao je tako ugovore s pet udruge koje skrbe o starijim osobama i to Udrugom 'Otac Ante Gabrić' koja djeluje na području Grada Metkovića, Udrugom 'Dobra' koja pruža navedene usluge starijim osobama na području općina Pojezerje, Zažablje i Kula Norinska, Udrugom 'Dnevni boravak, pomoć i njega u kući Ploče' koja djeluje na području Grada Ploča, Udrugom 'Val' koja pruža usluge pomoći u kući starijim osobama na otoku Lastovu te Udrugom 'Blage ruke' koja provodi aktivnosti iz navedenog programa na području općine Dubrovačko primorje.

Također, župan Dobroslavić potpisao je i ugovor o financiranju programa s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom 'Dva skalina', kao i Udrugom za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unapređenja duševnog zdravlja i kvalitete života 'Lukjernica'.

Ukupna vrijednost svih ugovora koji je 421 tisuća kuna, a spomenute udruge pokrivaju 214 korisnika, odnosno 187 korisnika starije životne dobi, 12 djece s poteškoćama u razvoju i 15 osoba s psihičkim smetnjama.

- Ukupno smo potpisali sedam ugovora s udrugama koje rade važan posao za zajednicu. Pet udruga brine o starijim osobama i na taj način održavaju jedan ‘dom za starije na terenu’, a dvije udruge pomažu našim sugrađanima s poteškoćama u razvoju, odnosno psihosocijalnim teškoćama. Ovo radimo svake godine jer ove udruge svojim radom zaslužuju našu potporu - rekao je župan Dobroslavić te zaključio kako udruge koje brinu za starije upotpunjuju Domove za starije čime se smanjuju liste čekanja.

- Zahvalila bih se u ime svih udruga koje su danas potpisale ugovor. Mi radimo s ranjivim skupinama ljudi i ovo nam puno znači - rekla je predsjednica Udruge 'Otac Ante Gabrić' Vilma Martić.

Dubrovačko-neretvanska županija je prepoznala značaj navedenih programa za starije osobe, naše sugrađane, koji žive u staračkim i samačkim domaćinstvima najčešće u ruralnim krajevima, što se pokazuje dugogodišnjom potporom radu navedenih udruga (počevši od 2008. godine). Osim što ovaj način izvaninstitucionalne pomoći starijim osobama pruža mogućnosti starenja u vlastitom domu, omogućuje i zapošljavanje osoba koje rade sa starijima u neposrednoj okolini.

 

Izvor: Dubrovačko-neretvanska županija

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti