UDRUGA SLIJEPIH MEĐIMURSKE ŽUPANIJE Programom 'Vodi, pohodi!' do samostalnosti slijepih osoba

Kroz program 'Vodi, pohodi!' slijepim osobama koje ne mogu samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju, pruža se prijeko potrebna pomoć i podrška videćeg pratitelja

Pružateljica podrške i korisnik.

 

Udruga slijepih Međimurske županije provodi već treći trogodišnji program za osiguravanje usluge videćeg pratitelja slijepim osobama koje su nesamostalne u kretanju, a koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Bogato iskustvo koje je videća pratiteljica stekla kroz svoj dugogodišnji rad na trogodišnjim programima, prvo na programu 'Jedan za sve', zatim na programu 'Pokret!' te na trenutnom 'Vodi, pohodi!', uspješno prenosi na nove djelatnike udruge. U ovom slučaju na pružateljicu pomoći i podrške slijepim osobama koja je zaposlena na projektu 'Uz tebe sam' (UP.02.1.1.13.0174), financiranom iz Europskog socijalnog fonda. S obzirom na to da je pružateljicama pomoći i podrške slijepim osobama pratnja u društvenim aktivnostima jedna od usluga koje pružaju, u udruzi smatraju da je važno kontinuirano usvajati pravilno vođenje i ophođenje sa slijepim osobama, naročito usvajati znanje od videće pratiteljice s dugogodišnjim iskustvom. Tako se dodatno osigurava održivost ove socijalne usluge.

Videća pratiteljica i korisnik.- Kroz program 'Vodi, pohodi!' slijepim osobama koje ne mogu samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju, pruža se prijeko potrebna pomoć i podrška videćeg pratitelja. Osjećaj ravnopravnosti i samostalnosti koji se javlja pri obavljanju aktivnosti uz videćeg pratitelja dovodi do poboljšanja slike o sebi. Razvija im se osjećaj ravnopravnosti s obzirom na to da  mogu obavljati svakodnevne poslove i obaveze kao što su ih radili i prije nastupanja sljepoće ili kako to rade njihovi bližnji, prijatelji i ostali članovi bliže zajednice.

Videći pratitelj provodi aktivnosti kroz koje potiče korisnike na više druženja, sudjelovanje u aktivnostima u udruzi i u zajednici. Na taj se način slijepe osobe osnažuju, kvalitetnije provode slobodno vrijeme, više se društveno angažiraju te su manje ovisne o članovima obitelji, a sve to utječe na porast njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Sve pobrojano u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života slijepih osoba - priopćili su iz udruge.

 

In Portal

 

Povezane vijesti